Kiss Time Out

De ce merită să urmărești cel mai nou film al lui Idris Elba pe Netflix - „Luther: The Fallen Sun”

„Luther: The Fallen Sun” va avea premiera pe Netflix România pe 10 martie.

Așa cum ți-am povestit, am avut parte de o aventură la Londra, unde am fost la premiera filmului „Luther: The Fallen Sun.” 

Nu am regretat nicio clipă experiența, ba chiar am apucat să vorbim cu actori din producție, chiar și cu Idris Elba, care a transmis și un mesaj fanilor români: „România, te iubesc mult de tot! Vă mulțumesc pentru că sunteți fanii mei și sper să vă placă noul meu film.” 

„Luther: The Fallen Sun” vs „Luther”

Filmul este o extensie a serialului polițist-hit produs de BBC, unde personaj central este John Luther (Idris Elba). Seria care se întinde pe cinci sezoane a fost lansată în 2010 și este scrisă de britanicul Neil Cross. Acțiunea are loc în Londra de Est și ne introduce într-o lume întunecată, plină de personaje periculoase, unde Luther încearcă să le prindă și să le aducă după gratii. 

Așa cum era de așteptat, John nu este un detectiv oarecare, ci o personalitate complexă, extrem de inteligentă, plină de probleme; el generează haos în jurul lui, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Luther este bântuit de moartea soției sale, dar ulterior leagă o prietenie fascinantă cu psihopata Alice Morgan (Ruth Wilson), cea care-l ajută să rezolve mare parte din cazurile complicate în care se implică.

Seria a fost intens premiată, iar Elba a luat Globul de Aur pentru rolul său. Interesant este și cum Neil Cross s-a folosit de propriile sale frici pentru a crea acest univers intens și teribil. 

„Personajele negative sunt izvorâte din propriile mele anxietăți. De multe ori, oamenii sunt surprinși de faptul că sunt un tip absolut normal și bine integrat în societate, dar asta pentru că nu scriu niciodată despre ce mi-ar plăcea să le fac celor din jur; scriu mereu despre ce mi-e frică să-mi fac oamenii mie.

Odată ce am scânteia anxietății, încep să mă gândesc la personajul care ar putea s-o exemplifice. Cine este el? De ce face ceea ce face? Ce vrea? Începi cu frica și apoi mergi înapoi”, a spus el într-un interviu acordat celor de la Variety.

De ce merită să vezi filmul pe Netflix

„Luther: The Fallen Sun” este regizat de Jamie Payne, cel care a regizat și sezonul 5 din serie. Acțiunea filmului începe de unde a rămas serialul și adevărul este că lipsesc anumite detalii care te-ar putea face să înțelegi mai bine contextul, cât și personajele sale. 

Dacă ai șansa să vezi show-ul înainte de film, ar fi minunat, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura și de producție în sine, mai ales dacă ești fan al genului thriller-dramă-psihologic. Acțiunea se centrează pe Luther și criminalul în serie David Robey (jucat de Andy Serkis), un miliardar tech extrem de manipulator și sadic, cel mai mare dușman al eroului nostru. 


John este în închisoare, ajuns aici tocmai din cauza lui David, cel care a expus public metodele sale mai puțin convenționale (chiar ilegale), folosite pentru a prinde pe răufăcători. Evident, el ajunge să găsească o cale să evadeze, pentru că singurul lui obiectiv este de a-l prinde pe psihopat.

Robey, pe de altă parte, este înfiorător, și ajunge să omoare oamenii în moduri publice și terifiante, cu ajutorul tehnologiei. Mai exact, el află cele mai mari secrete ale cetățenilor, iar apoi îi manipulează cu ajutorul acestora, chit că informațiile descoperite sunt importante sau nu.

În poveste apare și Odette Raine (jucată de Cynthia Erivo), șefa poliției, cea care dorește la rândul ei să-l prindă pe criminal, dar și pe Luther, proaspăt evadat. Așa cum era de așteptat, destinul lui Odette ajunge să coincidă cu cel al protagonistului, iar cei doi pornesc într-o cursă nebună pentru a face dreptate.


„Luther: The Fallen Sun” poate nu este cel mai excepțional film psihologic pe care vei avea șansa să-l vezi în viața asta, dar în mod cert, timp de două ore, te va ține prins în acțiune. De fapt, nu ia aproape nicio pauză de la evenimente și întorsături de situație, așa că de multe ori pare că trebuie să-ți prinzi răsuflarea, însă nici nu te vei plictisi.

Payne a încercat să facă dreptate și fanilor seriei, dar să convinsă și audiențe noi de potențialul poveștii, în timp ce a păstrat decorurile gri, întunecate, intense, cât și muzica sumbră. 

Plus de asta, filmul încearcă să aducă în discuție și impactul social media și al tehnologiei în viețile noastre și cât de mult putem să avem încredere în aceste unelte. Fragilitatea oamenilor când vine vorba de secrete și internet poate fi spectaculoasă, iar ei sunt ușor de manipulat, mai ales când li se dă de înțeles că publicarea acelor informații ar putea să le distrugă viața, chiar dacă, de cele mai multe ori, realitatea este alta.


În concluzie, merită să urmărești „Luther: The Fallen Sun” și să pășești într-o societate problematică, cu personaje la fel de problematice, dar unde, în cele din urmă, simțul dreptății și al liniștii pare să predomine. Unde mai punem că există și așteptări pentru o continuare.

Abia așteptăm să vezi și tu filmul și să ne povestești cum ți s-a părut.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.