Kiss Bits

Ce mi s-a întâmplat după ce am lăsat ChatGPT să-mi controleze viața pentru 24 de ore

Ca o maimuță într-un laborator, mi-am predat autonomia unui chatbot AI timp de o zi, ca să văd ce se întâmplă.

În ultima vreme s-a vorbit tot mai mult despre ChatGPT, mai ales din teama că inteligența artificială va deveni capabilă să scrie lucrări de licență și îi va scoate din uz pe artiști sau avocați. Mulți spun că ne apropiem de momentul în care va schimba pentru totdeauna felul în care trăim.

Eu am vrut să fac un pas mai mare spre progres și să las robotul să-mi controleze viața în totalitate. Ca o maimuță într-un laborator, mi-am predat autonomia unui chatbot AI timp de o zi, ca să văd ce se întâmplă.

Experimentul meu a început așa cum începe orice zi grozavă: cu micul dejun.

9 AM: Salut, ChatGPT. Ce îmi recomanzi să mănânc la micul dejun?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a spus ChatGPT: „Pentru un mic dejun englezesc clasic, îți recomand E. Pellicci, în estul Londrei. E o cafenea istorică, plină de personalitate, și e faimoasă pentru micul dejun tradițional britanic. Au și opțiuni vegetariene și vegane dacă preferi.”

Dintre toate mesele pe care le-ar fi putut scoate la înaintare, robotul mi-a recomandat un mic dejun englezesc tradițional în estul Londrei. Când am ajuns la E Pellicci, m-a întâmpinat o coadă enormă. Oare robotul trimisese pe toată lumea aici? Mda. Se pare că e un loc foarte popular pentru luat masa.

Dar asta nu înseamnă că e un loc turistic. Dimpotrivă, e cafeneaua unei familii de italieni cu o atmosferă care te face să te crezi în Roma sau Milano. Fondatorul a deschis-o cu zece ani în urmă. Inițial, familia locuia chiar deasupra cafenelei, mi-a zis un client de-al casei, care vine aici săptămânal.

Cafeneaua avea o atmosferă similară cu un pub britanic, dar fără Stella Artois și rasismul de rigoare. Mi-a dat impresia că e un loc unde s-a format o comunitate – un lucru bun, în partea asta gentrificată din Londra. Și totuși, deși E Pellicci e specializat în mâncare italiană, am luat cel mai bun mic dejun englezesc din viața mea, cu zece lire.

Deja eram plin de speranță. Oare ce lucruri minunate o să-mi mai recomande AI-ul ăsta?

Cum sunt un scriitor de douăzeci și ceva de ani în mijlocul unei mari crize financiare, am mare nevoie de bani. Oare va reuși AI să mă ajute și pe planul acesta? Oare mă va ajuta să obțin libertatea financiară și să evadez din matrix, cum zice amărâtul ăla de Andrew Tate?

11.30 AM: Hei, ChatGPT, cum pot face bani?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Networking-ul e o modalitate extraordinară de a găsi joburi. Contactează-ți prietenii, colegii, membrii familiei și spune-le că îți cauți un job. Mergi la târguri de joburi și la evenimente din industrie ca să cunoști potențiați angajatori și să-ți faci conexiuni.”

În mod previzibil, ChatGPT nu mi-a dat vreo soluție revoluționară. Răspunsurile lui au fost destul de generale, precum cele ale unui consilier școlar. Dar să zicem că am păstrat ceva din ce mi-a zis: networking-ul.

Cum sunt o persoană sociabilă, m-am gândit să încerc. Înarmat cu o pancartă, m-am îndreptat spre capitala finanțelor din Londra, Canary Wharf – în speranța că o să-mi găsesc măcar un internship printre bogătanii din turnul lor de fildeș.

Ajuns la fața locului, am scris pe pancartă „ANGAJAȚI-MĂ!” și am fluturat-o prin fața corporatiștilor la costum. Unii s-au uitat dubios la mine, alții au râs, dar eu eram hotărât să-mi continui experimentul. După jumătate de oră de „networking” nu m-am ales nici măcar cu o conexiune prin LinkedIn. Aia e, mi-am pierdut demnitatea pentru nimic. Aveam nevoie de o cafea să-mi revin.

12.30 PM: Hei, ChatGPT, de unde să-mi iau o cafea în zona Canary Wharf?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Dacă îți dorești o experiență trendy unică, îți recomand Notes Coffee, în Crossrail Place. Au o selecție de cafele de specialitate și patiserie într-o atmosferă relaxată.”

Din păcate, cafeneaua unde m-a trimis robotul nu avea nimic extraordinar. Dar nici nu e de mirare – ce loc drăguț să găsești în cartierul rechinilor? Bineînțeles, l-am întrebat și ce fel de cafea să beau. Mi-a ales un flat white.

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

FOTO: ANEESA AHMED

O cafea banală, nimic deosebit. AI nu prea se pricepe la cafele. Dar măcar am avut o pauză de reflecție și m-am gândit în ce alte feluri ar putea ajuta AI umanitatea. Cum ne confruntăm în toată lumea cu o criză a sănătății mintale, am vrut să văd ce opțiuni de relaxare îmi oferă ChatGPT. 

1 PM: ChatGPT, cum mă pot relaxa în Londra?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Fă o plimbare cu barca pe Tamisa. Stai frumos pe spate, te uiți la peisaj și asculți comentarii despre istoria orașului.”

ChatGPT mi-a sugerat o croazieră relaxantă pe Tamisa. Okay, a fost simpatic, dar cam frig și mă și stropeau valurile. Ba am avut chiar și rău de mare. Nu tocmai relaxant. AI mai are mult până va înțelege cu adevărat emoțiile umane.

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

FOTO: ANEESA AHMED​

După ce am trecut pe la Tower Bridge, am încheiat călătoria. Pe parcurs, am văzut niște street art mișto și mi-am dorit mai multă inspirație creativă.

2.30 PM: Hei, ChatGPT, care sunt cele mai bune galerii de artă din Londra?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Muzeul Tate Modern găzduiește o colecție impresionantă de artă modernă și contemporană, cu lucrări de la artiști renumiți în lumea întreagă. Iată cele mai bune lucrări pe care le poți vedea la Tate Modern:

«Fântâna» lui Marcel Duchamp: o copie a unui pisoar din porțelan, semnat R. Mutt 1917, pe care Duchamp a înscris-o într-o expoziție în 1917. E considerată una dintre cele mai importante lucrări de artă conceptuală.”

ChatGPT m-a dus să văd un pisoar la Tate Modern pentru că... artă modernă? Sincer, chiar m-a impresionat. Influența pe care a avut-o „Fântâna” lui Duchamp asupra artei moderne e, într-adevăr, de necontestat.

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

LÂNGĂ OPERA LUI MARCEL DUCHAMP, MULȚUMITĂ CHATGPT. FOTO: ANEESA AHMED

Am mai căutat două alte lucrări recomandate de AI, dar după ore de căutări am realizat că acestea nu erau în galerie. Asta e problema când te bazezi pe AI să-ți dicteze viața: robotul nu e perfect updatat. E adevărat că ChatGPT a început să colecteze informații doar din 2021 încoace.

Am plecat cam dezamăgit și am decis să aleg o activitate mai tradițională: vizitarea obiectivelor turistice.

4 PM: Hei, ChatGPT, ce ar trebui să vizitez în Londra?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Casa Parlamentului și Big Ben. E o clădire iconică, faimoasă în întreaga lume pentru arhitectura unică și turnul cu ceas.

Palatul Buckingham: Reședința oficială a monarhiei britanice, palatul Buckingham e o clădire impresionantă cu grădini superbe și o istorie bogată.”

Destul de previzibil, nimic revoluționar. Dar dacă am zis că fac tot ce îmi dictează AI, așa am făcut, am vizitat Catedrala Sf. Paul și Turnul Londrei.

A man standing outside St Pauls Cathedral holding up phone

ÎN FAȚA CATEDRALEI ST PAUL. FOTO: ANEESA AHMED

După plimbările astea, mi s-a făcut iar foame.

7 PM: ChatGPT, ce să mănânc în Chinatown?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Ce a zis ChatGPT: „Four Seasons au cea mai faimoasă rață la tavă. Servesc acest fel de mâncare de patruzeci de ani și și-au făcut o reputație deosebită. Dar toate restaurantele menționate sunt la fel de bune și depinde de tine să iei o decizie.”

Ce să mai, m-am dus la Four Seasons, în Chinatown, să încerc friptura de rață. 

Ajuns la restaurant, am dat iar peste o ditamai coada. Se pare că ChatGPT are o preferință pentru locurile foarte populare, ceea ce are sens, că probabil își ia informațiile de pe Google.

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

PHOTO: ANEESA AHMED

Faimoasa friptură de rață nu m-a dezamăgit, înțeleg de ce o servesc de patruzeci de ani. Cu burta plină, i-am cerut iar robotului recomandări.

10 PM: Hei, ChatGPT, ce să mai fac în Soho?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

Soho are o viață de noapte bogată, cu multe baruri și cluburi, de la baruri tradiționale precum French House la cocktail baruri ca Bar Termini.

M-am dus la French House, conform sfatului robotului, și tot pe el l-am întrebat ce să beau. Mi-a recomandat berea Kwak, „o opțiune populară și foarte apreciată la French House. E o bere unică, cu gust dulceag și arome condimentate”, a continuat AI. Sună bine.

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

ÎN FAȚA THE FRENCH HOUSE. FOTO: ANEESA AHMED

Din păcate, nu exista nicio bere Kwak în meniu. Am fost siderat. I-am zis barmanului că mi-a recomandat-o AI. Restul de la coadă erau deja nervoși pe mine că nu mă hotărăsc odată. Atunci am realizat ce ridicol era experimentul ăsta.

Oare există berea asta Kwak sau e o vrăjeală? Eu nu auzisem niciodată de ea, iar barmanul s-a uitat la mine de parcă l-am înjurat. Am căutat pe Google și se pare că există, dar nu la French House. Am plecat spre casă dezamăgit, cu demnitatea franjuri.

11 PM: Hei, ChatGPT, când ar trebui să mă culc?

chatgpt inteligenta artificiala robot tehnologie

SCREENSHOT VIA CHATGPT

Dacă te trezești la 8 și vrei să dormi cele opt ore recomandate de doctori, culcă-te între ora 11 PM și ora 1 AM. Așa o să te odihnești suficient și o să te trezești în formă. Dar nevoile fiecăruia sunt diferite, așa că s-ar putea să fie nevoie să-ți ajustezi programul de somn în funcție de circumstanțe și de cum te simți dimineața. 

Din fericire, AI mi-a zis să mă culc devreme. Și cum m-am plimbat toată ziua prin oraș, chiar aveam nevoie de asta. 

Poate AI să înlocuiască autonomia umană? Ca să aleagă micul dejun, da. În rest, răspunsurile lui au fost mediocre și generale. Dar nu-l poți învinovăți, că oricum caută soluții pe net, deci n-o să vină cu cine știe ce comori ascunse.

Dacă ești tăntălău ca mine și vrei să faci acest experiment, pregătește-te pentru cozi și informații false. Ce am învățat din ziua de azi? N-o să mă mai bazez pe AI prea curând. Prefer să-mi folosesc propriul creier, mersi.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.