Ovidiu Drugan, instructor la SetSail NauticSchool: „O expediție pe mare înseamnă că pui piciorul pe un velier și îl transformi pe acesta în insula ta personală”

Am continuat discuția cu instructorul de yachting Ovidiu Drugan și despre expedițiile organizate la SetSail NauticSchool, pentru că am vrut să aflăm mai multe și despre cum se desfășoară acestea, ce presupun și cum sunt gestionate.  

Povestește-ne un pic despre expedițiile SetSail - cum sunt împărțite, ce tipuri de expediții pe mare aveți, pe ce mări etc.

Expedițiile SetSail sunt gândite ca un program de continuitate pe care îl poți urma după ce ai terminat cursurile școlii de yachting.

Atunci când primești carnetul de șofer, ocaziile de a conduce sunt numeroase și oarecum facile. La yachting nu este chiar așa. Faptul că nu ai propria ambarcațiune sau că în jurul tău nu ai prieteni suficienți să alcătuiești un echipaj pentru a închiria un velier sunt tot atâtea potențiale piedici în a acumula experiență practică.

Și atunci ai posibilitatea de a participa la expedițiile SetSail:

Cea mai accesibilă este Expediția Școala Cyclades, în care timp de o săptămână 8 skipperi navighează printre insulele grecești Saronice și Cyclades sub îndrumarea unui instructor SetSail.

Nu numai că pe parcursul rutei te întâlnești cu foarte multe din situațiile concrete ale unei vacanțe de o săptămână pe apă, dar la fiecare pas ești ghidat de un instructor care explică, arătă, te lasă să faci greșeli, dacă sunt minore, pentru a învăța din ele sau intervine pentru a nu comite greșeli majore.

În fiecare etapă a expediției, câte un skipper se va afla la controlul ambarcațiunii, iar ceilalți vor formă echipajul. Iar aceste roluri se vor roți.

Dacă ai acumulat suficientă experiență, ai prins încredere în forțele proprii, ești invitat la următoarea ediție ca „barcă prietenă”. Tu ești cel care închiriază ambarcațiunea și o conduce împreună cu un echipaj format din prieteni/familie în cadrul flotei SetSail. Avantajul este că nu ești niciodată singur. Ți se oferă asistență la plecarea sau sosirea în marine sau în caz de nevoie/pericol.


Catamaran training este un program menit să facă tranziția ușoară pentru un skipper către manevrarea corectă a unui catamaran. Cele mai apreciate veliere în ultimul timp, majoritatea le închiriază pentru a petrece timp de calitate pe apă, atât în marine cât și în golfuri. Catamaranele prezintă câteva particularități de manevrare, atât cu motorul cât și cu vele, în marș sau la acostare în marine sau ancorare în golfuri. Dacă înveți aceste particularități de la instructori competenți succesul unor săptămâni de navigație fără accidente este asigurat.

Expediții SetSail Fleets de „iarna/primăvară” de explorare a unor zone inedite: Caraibe, Veneția în timpul Carnavalului, Canalele din Olanda etc. Invitația este în principal adresată bărcilor prietene, care vor să exploreze zone în siguranța unei flote, dar și a absolvenților individuali, care pot forma echipaje ad-hoc.

Expediții SetSail Fleets de „toamnă” de explorare a unor zone noi de navigație: Lefkada, Croația, Sicilia, Turcia, Sardinia etc. Datorită apei calde, aceste expediții se recomandă și copiilor sau celor care nu se împăca prea bine cu frigul sau apreciază foarte mult momentele petrecute în golfuri la baie și plaja.

Expediții pe Marea Neagră către Balcik, Sulina sau Istanbul. Sunt etape de anduranță care sunt răsplătite de destinații inedite atunci când sunt atinse pe calea apelor.


Care sunt expedițiile SetSail care ar fi cele mai potrivite pentru un începător?

De departe Expediția Școala Cyclades este cea mai recomandată. Dar și orice expediție SetSail în care te înscrii pe o barcă cu skipper-instructor SetSail poate fi potrivită pentru un începător prin confortul psihic asigurat de acesta.

Ce presupune mai exact o expediție pe mare, pentru cineva care n-a mai făcut niciodată asta și care nu știe mai nimic despre yachting?

O expediție pe mare înseamnă că pui piciorul pe un velier și îl transformi pe acesta în insula ta personală. Insulă cu care te deplasezi și te alipești de alte insule, geografice. Insula pe care gătești. De pe care poți să prinzi peste. Insula pe care faci duș sau te speli pe mâini după ce ai împăturit o velă cu sare. O insulă cu propria piscină a infinitului.

Iar în urma expediției, această insulă vei ajunge să o cunoști și să o manevrezi astfel încât să ți se supună în cele mai mici amănunte și să îți ofere mobilitatea și confortul pe care ți le dorești.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când planifici o expediție pe mare?

Câteva lucruri sunt foarte importante când planifici o expediție pe mare:

- ruta, zona de navigație

- perioada

- ambarcațiunea

- echipajul

- bugetul

- skipperul (dacă nu ești tu)

Toate aceste lucruri sunt factori critici de succes. Dacă nu ai planificat unul cum trebuie, sunt șanse mari să suferi o dezamăgire mai mică sau mai mare.

Dacă, dimpotrivă, ai planificat totul cu grijă și în cunoștință de cauză, ai ingredientele perfecte pentru o rețetă de succes sau... cum a spus o cursantă de 40+ ani cu vizibile posibilități materiale: „M-a dus soțul o săptămână cu velierul pe mare. A fost cea mai frumoasă excursie din viața mea... De aceea am venit la școala de yachting”.


Cum te pregătești din punct de vedere fizic și mental pentru o expediție pe mare și cum îți menții starea de sănătate pe parcursul expediției?

Poate ați fi surprinși să auziți că nu sunt necesare pregătiri deosebite fizice sau mentale. Pur și simplu mergi. Este mai ușor decât la schi. Accentul se pune mai mult pe pregătirea echipamentului: impermeabil, călduros, mănuși de yachting, husă impermeabilă mobil, baterie externă etc.

Starea de sănătate pe parcursul expediției se păstrează prin:

- atenție la deplasarea pe barcă, pentru a preveni rănirile, entorsele, luxațiile, rupturile, vânătăile etc.

- atenție la gătitul în cabina, pentru e preveni opăriri, incendieri, intoxicări cu fum/gaz

- atenție la expunerea la soare pentru a preveni arsuri solare

- atenție la umezeală/frig pentru a preveni hipotermia, răceala, gripa

Cum gestionezi situațiile de urgență sau problemele care apar în timpul expediției?

În primul rând asigur o comunicație permanentă cu toate ambarcațiunile din flota prin skipperii lor. Grupuri de whatsapp, telefoane, stații VHF. Orice urgență/problema îmi este comunicată în cel mai scurt timp. Apoi acționez hotărât și decisiv într-o manieră potrivită. A rămas o barcă în pană? Trimit pe cel mai apropiat skipper să o remorcheze. Se întâmplă o rănire? Intervenim cu trusa de prim-ajutor, apoi ducem persoana la cel mai apropiat spital. De obicei o însoțesc. Este o problemă cu poliță? Îmi asum responsabilitatea și aplanez situația. Și exemplele pot continua.


Care sunt cele mai comune probleme cu care te confrunți în timpul unei expediții pe mare și cum le gestionezi?

Cele mai comune probleme sunt de natura umană. Respectiv lucruri care pot atrage nemulțumiri. Încerc să le combat cât mai bine. Principiul pe care mă ghidez este „satisfaction guaranteed” și vreau să fiu sigur că toată lumea simte că așteptările le-au fost îndeplinite. Ideal, depășite.

Pe locul doi, avem probleme de sincronizare și organizare la destinații sau manevre. Și acolo încerc să fiu ferm și în același timp corect față de toată lumea. Și este important ca și ceilalți skipperi să înțeleagă asta. Și astfel pot prioritiza anumite ambarcațiuni la manevră și să nu apară discuții întrucât se știe că fac asta pentru fluidizarea manevrelor și reducerea timpului de așteptare.

Foarte multe dintre probleme sunt rezolvate încă din stare incipientă de către skipperi, instructori sau absolvenți SetSail care se dovedesc foarte competenți și adaptabili. Doar cele mai grave mai ajung la mine și asta este foarte bine.

Cum îți organizezi programul de somn pe durată expediției și cum te asiguri că membrii echipajului își iau suficient odihnă?

Le spun tuturor că odihnă este foarte importantă și managementul oboselii este responsabilitatea fiecăruia. Și de asemenea fiecare și-o asumă. Dacă nu ai fost atent și ai petrecut până la ora 05:00, plătești cu o extenuare accentuată în ziua următoare.

Eu personal încerc să mă culc înainte de ora 2 noaptea, deși tentații de a sta de vorbă cu echipajele mai rezistente sunt destule. Pentru că știu că trebuie să mă trezesc a doua zi la timp pentru ședința skipperilor, care are loc de obicei la ora 09.00. Cine întârzie după ora 9 fix, trebuie să aducă 5 cafele la ședințe. Nu îți permite bugetul să dormi cât ai vrea de mult...  


Din experiența voastră, care sunt cele mai interesante destinații pentru o expediție pe mare și de ce?

Din experiența noastră 3 tipuri de destinații sunt cele mai interesante:

- un oraș port superb (cum este Hydra)

- un golf superb cu plajă (cum este Khyntos)

- un golf micuț, împădurit și pustiu în care să petreci o noapte la ancoră și shoreline (cum poți găsi în Dokos)

Aceste 3 tipuri de destinații sunt foarte numeroase în Grecia, Croația, Sicila, Turcia, Sardenia etc.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.