Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 25 mai - Argentina, bilete spre Grecia și un român faimos

De luni până vineri, între 7:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Dimineața de joi a început cu foarte mare bucurie, mai ales că Ciprian Dinu a revenit în studio, după o scurtă escapadă la Monaco.

„Mare plictiseală, oricum, toată ziua stai la shopping, la cazinouri”, a glumit el. 

Corina și Cătălin au fost tare fericiți să-l aibă înapoi, așa că s-a trecut rapid la evenimentele zilei, printre care amintim Ziua Prosopului (creată pentru a-l comemora pe unul dintre cei mai cunoscuți autori născuți vreodată în Marea Britanie, Douglas Noel Adams, mintea din spatele cărții „Ghidul autostopistului galactic”), Ziua Muzicii Vocale, dar și ziua artistei Lauryn Hill. 

În plan local îl avem ca sărbătorit pe Cornel Ilie (47 de ani), iar kisomanii l-au sunat să-i transmită la mulți ani și toate cele bune.

Sărbătorile nu se termină aici și, pe lângă Înălțare, 25 mai reprezintă și ziua națională a Argentinei (în 25 mai 1810, se punea capăt Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială).

Melodia care trezește nostalgia

Corina a venit cu o propunere forță - B.U.G. Mafia - „Străzile” feat. Mario V


Oprișan a mers și el pe oldschool românesc - R.A.C.L.A cu Anda Adam - „Nu mă uita”


Dinu a mers cu o sugestie inspirat de Argentina - Rafaga - „Mentirosa”


Câștigătoare a fost Corina.

Intervenție telefonică cu jurnalista Codruța Simina

Codruța este jurnalist și autor al newsletter-ului „misreport”, iar împreună cu kissomanii au vorbit despre combaterea conținutului fals și a dezinformării online, avertismentele privind folosirea inteligenţei artificiale (AI) în anumite domenii, exemple recente de dezinformare, extinderea propagandei pro-ruse, precum și despre încercările unor importante redacții de a menține încrederea publicului în conținutul jurnalistic generat.  Întreaga discuție o poți asculta în podcast-ul de mai jos.

Concurs spre Grecia

A venit și momentul pentru un concurs inedit, care a pornit de la ideea că cireștele de mai sunt mai scumpe ca biletele de avion până în Grecia. Așadar, cei care au cele mai bune glume cu cireșe au fost încurajați să trimită un mesaj, cu posibilitatea de a câștiga 2 bilete directe către Grecia, cu Animawings

Ai cuvântul!

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „A”. Sorina din București a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la toate întrebările, iar kissomanii au premiat-o cu 100 de euro (bani pe care-i va folosi pentru excursia din Grecia).

Povestea românului Iona Elias

Cătălin ne-a povestit cum „unul dintre cei mai tari români” face parte din „istoria Argentinei.” Este vorba despre Iona Elias, nepotul lui Jacques Menachem Elias, cel care a finanțat cel mai modern spital de la acea vreme din București, Elias.

Istorisirea lui Elias se leagă de cea a lui Adolf Eichmann, autorul „soluției finale” - care odată pusă în practică, a dus la exterminarea a peste șase milioane de evrei. 

După Al Doilea Război Mondial, israelienii nu l-au uitat și l-au căutat timp de 15 ani. Adolf era ascuns în Argentina, dar în cele din urmă l-au găsit, iar cu ajutorul lui Iona, cel mai bun medic anestezist din lume la acea vreme, l-au capturat și l-au ținut sedat timp de 10 zile.

După 10 zile, ei l-au condamnat pe Eichmann la moarte, iar prin acțiunea asta a început și popularitatea Mosad-ului, serviciul secret israelian, unul dintre cele mai bune din lume. 

Iona a emigrat în Israel în 1950 și a murit la Tel Aviv în 2011, la vârsta de 88 de ani. 

N’aduce anu’... ce aduce Băcanu!

Corina și-a adus aminte despre o întâmplare pe care a trăit-o în cartierul Tei din oraș, locul unde s-a mutat când a venit la Capitală. Ea adoră cartierul, dar în blocul de zece etaje unde locuia nu avea apă constant. Treaba asta a afectat-o atunci când s-a vopsit singură acasă, după ce a luat hotărârea să nu mai meargă la salon, unde ultima oară a stat opt ore. 

Cum era cu vopseaua în păr, când a hotărât să se spele, apă nu mai avea, așa că a coborât la NON-STOP-ul („care se închidea la 00.00”) să-și ia apă. Acolo, fix în acel moment, s-a întâlnit cu fosta ei pasiune din liceu. „M-a întrebat ce fac, se vedea că îi era milă și m-a întrebat, ce-ai pățit? I-am zis că am rămas fără apă, iar el m-a întrebat - n-ai centrală?” 

În cele din urmă, Corina s-a mutat la Domeni, „la bogați”, unde și-a pus centrală. Acum două săptămâni, tot când era cu vopseaua în păr, a constatat că nu avea gaz, așa că a coborât din nou să-și ia apă, la magazinul de jos. Aici, doamna de la magazin a recunoscut-o și a zis cu voce tare - „uitați-o pe fata aia de la Kiss FM!” 

Întreaga poveste, așa cum doar Corina o poate spune, o găsești în podcast-ul de mai jos.

Campania Bursa de Merit Mai Mult

Kiss FM este complet implicat într-o problemă reală de la noi din țară, abandonul școlar. În România, 79% dintre copii spun că fac naveta la liceu, iar 4 din 10 copii nu participă la nicio activitate.

Kissomanii au dat exemplul lui Ionuț, un tânăr în clasa a VIII-a, în cadrul Liceului Tehnologic Fierbinți-Târg. El are media 9.22 pe ultimul an, tatăl său l-a părăsit, și trăiește doar cu mama lui cu un venit lunar de 2.756 lei. 

Copilul vrea să devină polițist, iar pentru a-și îndeplini acest vis muncește din greu. Știe că doar având o medie mare, poate fi admis la Academia de Poliție și că doar așa va putea să-și ajute mama la cheltuielile viitoare.

Sprijinul financiar lunar din cadrul programului „Vreau în clasa a IX-a” acoperă total sau parțial costurile aferente frecventarii liceului, inclusiv costul navetei. Poți fi parte din acest bine, dacă te alături campaniei Kiss. Tot ce trebuie să faci este să donezi 2 euro/lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.