Cool Stuff

Tânăra poloneză care a învățat româna de plăcere și care-și perfectează accentul cu ajutorul Kiss FM

O poveste care ne-a mers direct la suflet.

La final de august, am văzut pe TikTok o tânără pe nume Agnieszka care le povestea internauților cum a învățat limba română din proprie plăcere și cum își perfectează accentul cu ajutorul Kiss FM.




N-am ezitat, așa că am contactat-o pentru a ne spune mai multe detalii despre hobby-ul ei. Iată ce-a ieșit:

O limbă rară în Polonia și o experiență interesantă

Agnieszka are 24 de ani și s-a născut în orașul Częstochowa din Polonia, dar de șase luni locuiește în Olanda, unde lucrează pentru un magazin sportiv online. 

În România a ajuns o singură dată, cu părinții, când avea în jur de șapte ani, dar plănuiește să revină la noi în țară în decembrie.

Experiența i-a rămas cumva în subconștient, iar la vârsta de 17 ani s-a hotărât să învețe româna. 

„Mereu mi-a plăcut să fiu extraordinară și nu am vrut să învăț o limbă populară, așa că am ales româna, o limbă rară în Polonia. Mi-am zis că va fi o experiență interesantă și în mod cert așa a fost”, a spus tânăra.

Agnieszka spune că limba noastră este destul de asemănătoare din punct de vedere gramatical cu poloneza, lucru care-i place foarte tare, la fel cum îi plac influențele din alte limbi pe care le are.

Cât despre un cuvânt preferat, ea a mărturisit: „Trandafir. În nicio altă limbă cuvântul ăsta nu sună atât de frumos.”




„Îmi place energie pozitivă oferită de Kiss FM”

Tânăra a învățat limba cu ajutorul internetului, iar apoi a citit articole în română, a urmărit știrile, dar și rețete românești de pe YouTube, iar în cele din urmă a ascultat radioul. 

„Lucrurile de bază mi-au luat în jur de jumătate de an să le învăț, iar în urmă cu doi ani am avut ideea că radioul ar putea fi de mare ajutor în învățare”, explică ea. 

Agnieszka zice că primul radio pe care l-a găsit, cu ajutorul unei aplicații care-i permite să asculte posturi din toată lumea, a fost Kiss FM.

„Îmi place mult energia pozitivă pe care voi o oferiți și ascult mai toate emisiunile voastre, în special Deskiss Dimineața, asta-mi place cel mai mult”, completează poloneza.

Tânăra precizează că românii vorbesc foarte repede, iar radioul o ajută să se obișnuiască cu asta și să recunoască mult mai bine cuvintele, dar și cum să le pronunțe. „Dacă nu înțeleg un cuvânt, încerc măcar să înțeleg sensul propoziției”, subliniază ea.




O poveste de iubire

Limba conectează oamenii, iar poloneza are propria ei experiență în acest sens. 

În urmă cu un an, zice ea, a dat peste un video de pe TikTok, unde un băiat vorbea poloneză cu accent diferit. Ulterior a aflat că el este din România, au început să discute și așa a aflat că tânărul a început să-i învețe limba, în același timp în care ea a hotărât să învețe româna. 

„Caz ciudat, nu? Distanța dintre noi nu ne-a oprit să ne îndrăgostim. A venit în Polonia să mă întâlnească, iar apoi am plecat împreună în Olanda. Acasă vorbim în poloneză, dar avem și cuvinte pe care le folosim doar în limba română, cum ar fi tricou, usturoi sau noapte bună.”


„Anii de învățare au avut sens”

După ce a postat clipul pe TikTok, Agnieszka a primit foarte multe comentarii pozitive, iar asta a bucurat-o enorm. 

„Am citit absolut toate comentariile pe care le-am primit, au fost minunate! Mulți au fost surprinși că am învățat româna, iar alții mi-au urat succes în continuare. Nu mă așteptam ca video-ul meu să devină atât de popular. Pentru prima oară, am simțit cu adevărat că anii de învățare au avut sens!”

Tânăra va continua să ne învețe limba, dar i-ar plăcea să-i învețe pe români și câteva cuvinte în Poloneză. Mai mult, are planuri să-și facă un canal de YouTube, alături de iubitul ei. „Vom vorbi despre viața noastră, dar și despre țările noastre. Va fi foarte interesant!”

Noi o felicităm pentru inițiativă și-i dorim mult succes în continuare!


PS: Agnieszka a răspuns la întrebări în scris, în limba română.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.