Cool Stuff

De vorbă cu Dayana: „Muzica e pur și simplu parte din mine și cea mai longevivă relație din viața mea”

Dayana este o talentată cântăreață și compozitoare originară din Republica Moldova, cunoscută pentru abilitatea sa de a îmbina cu succes diverse genuri muzicale în fiecare lansare. Pasiunea sa pentru muzică a fost un element definitoriu al vieții sale încă din copilărie, când a început să-și descopere propriul stil muzical. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu unele dintre cele mai importante nume din lumea muzicii electronice din estul Europei, printre care se numără UNKLFNKL, PHARAØH, Robert Cristian și Scott Rill.

Una dintre trăsăturile distincte ale muzicii Dayanei este emoția puternică pe care o transmite în fiecare piesă, ceea ce îi atrage un sprijin constant din partea fanilor săi. În anul 2023, artista a avut colaborări notabile, precum cea cu Camidoh, un artist în ascensiune pe scena Afropop, pentru piesa „Up For Love” și cu renumitul producător SICKOTOY, pentru piesa „Into The Light” și  a lansat piesa „Need You," un adevărat imn al genului Eurodance, care te va face să dansezi fără încetare. 

Recent, artista a lansat și prima piesă a sa în limba română, „Tată Adevărat", o piesă sensibilă care a stârnit numeroase reacții online, primul fragment prezentat din piesă, cu Dayana acompaniându-se la pian, a strâns aproape 1M de vizualizări. 


Cum ai ajuns să îți descoperi pasiunea pentru muzică și cum îți vezi cariera muzicală de până acum?

Pasiunea pentru muzică a fost dintotdeauna acolo, poate că din viața asta sau poate că și din alte vieți. Soarta m-a aruncat într-o familie de artiști și atunci nu am avut de ales, dar nici nu aș fi vrut să aleg altceva. Înconjurată de muzică mereu, am știut de mică că acesta este drumul meu. Muzica e pur și simplu parte din mine și cea mai longevivă relație din viața mea. 

Ce artiști te-au inspirat și au avut un impact puternic asupra stilului tău muzical? Care este genul muzical care nu te atrage deloc? 

Pe limba română, cel mai mult m-a inspirat și mă inspiră Irina Rimes, avem foarte multe lucruri în comun și primul este că venim din aceeași zonă. Îmi este dragă și o respect foarte mult!

Pe limba engleză, Rihanna a fost idolul meu, de la stil, la caracter, la interpretare.


Cum ți-ai descrie procesul creativ? 

Procesul creativ pentru mine este unul instabil, pentru că inspirația îmi vine în valuri. Am perioade în care muzica pur și simplu curge din mine și alte perioade de incubație în care ideile se coc, așa cum e și normal. Inspirația este un dar de la Dumnezeu, trebuie să o meriți și să lucrezi pentru ea. Cel mai mult am realizat că îmi place să compun singură, mă simt mult mai liberă să mă exprim cum îmi doresc și să îmi duc ideile până la capăt.

Spune-ne un lucru pe care fanii nu-l știu despre Dayana.

Sunt hipersensibila și consider că asta este superputerea mea.

Care este piesa ta preferată pe care ai înregistrat-o până acum? 

Fiecare piesă are ceva special și important pentru dezvoltarea mea ca artist, dar ca să răspund la întrebare, de fiecare dată ultima piesă e preferata mea, până când înregistrez alta.

Care este cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în cariera ta muzicală și cum ai depășit-o?

Greșeala cea mai mare pe care am făcut-o este că am ascultat vorbele și părerile altora mai mult decât m-am ascultat pe mine. Timpul m-a ajutat să înțeleg că trebuie să mă bazez doar pe mine.

Ce ne poți spune despre muzica nouă pe care o pregătești pentru acest an? Cu ce artist din România ți-ar plăcea cel mai mult să colaborezi?

Muzica mea nouă este inspirată din muzica moldovenească veche, din muzica pe care eu am cântat-o de mică. E o muzică de la începutul maturității mele. Mi-ar plăcea să colaborez cu artiști cu care împărtășesc aceleași valori și gusturi muzicale, care în primul rând își doresc să colaboreze cu mine și cărora le place să facă muzică pentru muzică, nu pentru bani.

,,Tată adevărat” este prima ta piesă în limba română. Ce crezi că a trezit în oameni? Reacțiile de pe platformele sociale sunt numeroase. Vei mai lansa piese în limba română?

„Tată Adevărat” a atins niște răni mai adânci pe care mulți dintre noi le au. Dintotdeauna mi-am dorit să lansez piese compuse de mine și „Tată Adevărat” mi-a dat această oportunitate și mi-a deschis drumul către inimile oamenilor. Urmează un album în română.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.