Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 5 decembrie - Crăciun la Art Safari și emoții mari cu Cristian Hrubaru

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Ziua de marți a început cu multe energii pozitive, mai ales că la noapte vine Moș Nicolae pentru toți copiii (și cei mari și cei mici). Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă. 

Tradiţia sosirii lui MoşNicolae cu daruri pentru copii, la început de decembrie, are la origini un personaj care a existat cu adevărat – episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. 

Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

Mai sunt 20 de zile până la Crăciun și 26 de zile până la final de an, așa că sperăm că v-ați apucat din timp de cadouri și pregătiri pentru sărbători.

Semnificațiile zilei

Ziua de 5 decembrie aduce mai multe evenimente interesante, cum ar fi:

Ziua Internațională Ninja: în 2003, compania Ninja Burger a creat Ziua Internațională Ninja de pe 5 decembrie, ca o cale de a celebra „viteza” ninja cu care burgerii săi erau livrați clienților. Pe lângă asta, războinicii ninja sunt nemaipomeniți! Mulți copii îi îndrăgesc și își doresc în secret să devină unul din ei. 

Se spune că a fost aleasă data de 5 decembrie pentru prima Zi internațională Ninja, deoarece filmul „Ultimul samurai” cu Tom Cruise, ce înfățișează o bătălie ninja contra samurai, a fost lansat pe acea dată.


Odată cu anii, sărbătoarea a câștigat popularitate și a câștigat atenția media. Luptătorii ninja, îmbrăcați în negru, au fost asociați cu „Teenage Mutant Ninja Turtles” (Broaștele țestoase adolescente mutante ninja), jocuri precum „Dungeons and Dragons” (Temnițe și dragoni) și filme ale lui Bruce Lee și Chuck Norris din anii 1960 și 1970.

Ziua petrecerii în cadă: ne încurajează pe toți să sărim peste dușul obișnuit și să zăbovim în cadă. Adăugați niște spumă în cadă și răsfățați-vă. #BathtubPartyDay

O baie cu aburi în timpul sezonului de răceală și gripă ajută la curățarea sinusurilor noastre și la îmbunătățirea respirației. De asemenea, ne crește circulația. Apa caldă reduce inflamația, ameliorând durerile de articulații și mușchi. De asemenea, ajută la ameliorarea stresului.

Ziua Mondială a Solului

Ziua Internațională a Voluntariatului

Ziua Blugilor Albaștri: istoria lor începe însă acum mai bine de 500 de ani în Italia, la Genova. Termenul de „blue-jeans” vine din sintagma franceză „bleu de Genes”, în traducere „albastru de Genova”, o ţesătură din lână şi bumbac. Deşi îi numim „blue-jeans”, pantalonii erau realizaţi, încă de pe-atunci, din denim, o stofă a cărei compoziţie s-a schimbat de-a lungul secolelor.

Ziua Sachertorte: tortul a fost inventat în 1832 de Franz Sacher, un ucenic de 16 ani din bucătăria prințului Austriac von Metternich. În 1832, Prinţul Metternich i-a dat bucătarului său misiunea de a crea un desert care să impresioneze invitaţii importanţi. Franz Sacher nu era bucătarul-şef, ci ucenicul acestuia, iar el primeşte sarcina de a concepe prăjitura din simplul motiv că mentorul său era bolnav. Tortul nu devine celebru decât odată cu Sacher, care îşi desăvârşeşte ucenicia la Budapesta. După ce se întoarce la Viena, Sacher deschide un magazin de delicatese culinare şi vin.

Continuăm seria de evenimente de pe 5 decembrie, de-a lungul anilor:

  • 5 decembrie 1864 – A fost adoptată „Legea asupra Instrucţiunii Publice”, prin care învăţământul devenea unitar, în întreaga Românie.
  • 5 decembrie 1484 - Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei. În baza acesteia se declanșează mari „vânători de vrăjitoare” în toată lumea catolica. Inocentiu a rămas în istorie ca întemeietorul Inchiziţiei.
  • 5 decembrie 1492  - (după alți autori, la 6 decembrie) Navigatorul Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană).

Cât despre sărbătoriți, avem așa:

  • 1966: Se năştea cântăreaţa franceză Patricia Kaas
  • 1946: Se năştea tenorul spaniol Jose Carreras
  • 1932: Se năștea cântărețul american Richard Wayne Penniman, al cărui nume de scenă era Little Richard (d.2020)


Ai cuvântul

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „D”. Adina a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la opt din cele 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 80 de euro.

Crăciun la Art Safari

În studio a fost prezentă Ioana Ciocan, curator independent. Crescută printre tablouri, sculpturi, artiști și muzee, mai târziu bursieră în Danemarca și la Londra, Ioana Ciocan a decis să se întoarcă în România, unde organizează unul dintre cel mai mari evenimente culturale - Art Safari (o combinație între muzeu, loc de concerte și bună dispoziție, un adevărat fenomen cultural).

Tatăl său a fost fotograf la Agerpres, iar mama, Constanța Ciocan, este prima crainică din istoria televiziunii publice.

Ioana a vorbit despre primul Crăciun la Art Safari, în perioada 6-22 decembrie.


Te așteaptă expoziții de jocuri și jucării vintage de pe vremea lui Moș Gerilă, de la Muzeul Jucăriilor, spectacole de animație cu păpuși marca Teatrul Țăndărică, magia iernii recreată de Teatrul „Ion Creangă”, spectacole de la Opera Comică pentru Copii, concerte de colinde Cantus Mundi – Corul Madrigal, dar și ateliere de creație pentru copii – acestea sunt doar o parte din experiențele care alcătuiesc programul Art Safari Christmas Edition. 

Toți copiii până în 14 ani intră gratuit la expoziții.

Încălzirea globală și efectele sale

Oprișan a vorbit despre o știre care a fost destul de prezentă anul ăsta în media.

„Cel mai mare aisberg din Lume, A23a, s-a pus în mişcare după o pauză de peste trei decenii şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic Cu o suprafaţă de aproape 4.000 de km2, acest aisberg antarctic, denumit A23a, are o mărime de aproximativ trei ori mai mare decât cea a oraşului New York. De când s-a desprins de platforma de gheaţă Filchner-Ronne din vestul Antarcticii în 1986, aisbergul A23a, care a găzduit în trecut o staţie de cercetare sovietică, a fost în mare parte „captiv” după ce baza lui a rămas blocată pe fundul Mării Weddell”, informează Agerpres.

Cristian Hrubaru și melodia care ne-a făcut să plângem

În studio a fost prezent DJ-ul Rock FM Cristian Hrubaru, „feblețea” Corinei. Kissomanii au ascultat piesa folk „Rugă pentru părinți”, în varianta cântată de Cristi, cu prijinul instrumentiștilor de la formația Scarlet Aura.

Pentru că și-a pierdut părinții, DJ-ul, în această perioadă din an, vrea să le reamintească românilor să nu-și uite părinții, mai ales de Sărbători.

Melodia va fi cântată și live, pe 11 decembrie la Sala Palatului, în cadrul show-ului FOLK BUN.




Toți iubitorii de muzică bună sunt așteptați aici, iar pe scenă vor urca artiști precum Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Țapinarii, Alina Manole, Dan Byron, Marius Bațu, Cristi Dumitrașcu și Planul B, Romell Alaman, Ovidiu Niculescu, Ana Maria Ivan. Invitați speciali: Cristi Hrubaru, Alin Coiotu’ Dincă, Doru Trăscău (The Mono Jacks), Dan Iliescu - Timpuri Noi. 

A fost cu mari emoții intervenția asta, dar mesajul lui Hrubaru merită să ajungă la cât mai mulți dintre noi.


Secret Santa în FM

Până pe 15 decembrie ești invitat la un concurs Lidl de Secret Santa. Lucrurile sunt simple - ascultătorii trebuie să dea un mesaj cu persoana căruia vor să-i trimită un cadou și să spună de ce vor să facă asta.

Ulterior, după ce kissomanii au ales câștigătorul, acesta va fi sunat și întrebat cine crede că i-ar putea arăta afecțiunea așa. El va primi 500 de lei cash, iar persoana care a dat mesajul va primi un voucher Lidl de 200 de lei.

Carmen, cea care azi serbează ziua de naștere a gemenilor săi, a primit cadoul de la o prietenă foarte bună, iar a știut exact de lșa cine, așa că ambele au plecat cu premii azi de la Kiss.

DesKiss Dimineața - invitat Cristian Hrubaru - 5 decembrie 2023

DesKiss Dimineața, 01:31:51

DesKiss Dimineața - 12 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:49

DesKiss Dimineața - 11 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:01:11

DesKiss Dimineața - invitată JO - 10 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:12:40

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.