Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 19 decembrie - capre, lei și o cămilă

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Ziua de marți a început relaxat și pe optimism, deoarece kissomanii se pregătesc și ei de vacanță și de sărbători. De la finalul săptămânii, ei vor intra în vacanță până pe 8 ianuarie.

Oprișan a povestit despre o întâlnire pe care a avut-o cu prietenii lui, cu o seară în urmă, care s-a lăsat cu o masă plină de bunătăți, așa cum a postat și la el pe Facebook.

Cipi și Corina au comentat amuzați, nu fără a menționa kilogramele în plus și planurile de „slăbit” pentru 2024.

În acest moment, mai sunt 6 zile până la Crăciun și 12 zile până la final de an, așa că suntem tare curioși să aflăm dacă ați terminat cu cadourile și pregătirile pentru zilele libere care urmează.

Semnificațiile zilei

19 decembrie adună mai multe evenimente interesante, cum ar fi: Ziua Națiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud (ONU), Ziua Caută o plantă mereu verde (adică ziua „O brad frumos!”), cât și Ziua EMO și Ziua Dropsurilor (ambele la americani). 

În plan local avem și „Ajunul Ignatului”: În tradiția populară românească, pe 19 decembrie, în ziua de ajunul Iganutului, se obișnuia să se fiarbă grâu pe care capul familiei îl tămâia, dupa care îl arunca în sus, spunând: „Atâta de mare!”. 

În noaptea de 19 decembrie, se așternea sare și mei în jurul locuinței, curții și hambarelor, astfel încât să fie impiedicate vrăjitoarele să fure din belșugul casei. Ca să clocească bine cloștile, era indicat ca în această zi să fie poftit să șadă oricine intra în casă.

Iată ce s-a mai întâmplat pe 19 decembrie, de-a lungul anilor:

  • 19 decembrie 1843 - A fost publicată pentru prima oară nuvela Colindă de Crăciun de Charles Dickens.
  • 19 decembrie 1852 - S-a nascut Albert Michelson, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1907). În 1927 a determinat viteza luminii; (d. 1931).
  • 19 decembrie 1863 - Englezul Frederick Walton obține patentul pentru linoleum.
  • 19 decembrie 1901 - S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului; în anul 1929, a conceput un dispozitiv, denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea; (m. 14 martie 2002).
  • 19 decembrie 1963 - Zanzibar devine independent de Marea Britanie și se declară monarhie constituţională sub conducerea unui sultan.
  • 19 decembrie 1979 - A fost inaugurat primul tronson al metroului din Bucureşti, Semănătoarea–Timpuri Noi.
  • 19 decembrie 1989 - La Timișoara, aflată în plină revoluție, a sosit o delegație la nivel înalt condusă de prim-ministrul
  • Constantin Dăscălescu și de ministrul Justiției, Emil Bobu, cu scopul de a liniști spiritele în localitate.
  • 19 decembrie 1997 - A avut loc premiera filmului Titanic (regia James Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme şi situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii Oscar).

Cât despre sărbătoriți, pe 19 decembrie 1915 s-a născut Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion), celebra interpretă de şansonete („La vie en rose”, „Je ne regrette rien”, „Milord”, „Je sais comment”, „Mon legionnaire”, „Jezebel”, „Johnny, tu n’est pas un ange”).


Caprele rătăcine

Kissomanii au început să comenteze o serie de știri foarte interesante cu animale. Prima din listă s-a petrecut la Târgu-Jiu și spune așa: „Clienții unui mall din Târgu Jiu au rămas surprinși să vadă în parcarea subterană a centrului comercial o turmă de capre.

Mai multe persoane au imortalizat cornutele care s-au hotărât să facă o scurtă sesiune de shopping, iar imaginile au devenit virale pe internet. Zeci de capre au intrat duminică seară în parcarea mallului care se află în apropierea râului Jiu, unde crescătorii vin frecvent cu animalele la păscut.”

Cămila de la Cluj

Următoarea știre este cel puțin la fel de inedită. „Un șofer din Cluj-Napoca a avut o întâlnire inedită pe un drum care leagă municipiul de comuna Feleacu. O cămilă se plimba agale pe mijlocul șoselei. Conform Știri de Cluj, camila provine de la Wonderland Resort, care a adus-o din Austria în comuna Feleacu, unde complexul vrea să facă un parc zoo”, se arată scris pe Hotnews.ro.

Leii adormiți

Seria cu animale se încheie în Africa de Sud. „Un leu obosit a blocat complet traficul rutier în regiunea Limpopo din Africa de Sud după ce a adormit pe un drum care traversează Parcul Național Kruger, iar mulți șoferi au fost nevoiți să se întoarcă din drum pentru că nu au îndrăznit să se strecoare cu mașina pe lângă felină”, apare scris pe ziare.com.

Ai cuvântul

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „H”. Gina din București a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 9 din cele 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 90 de euro. 

N-aduce anu' ce aduce Băcanu

Corina ne-a povestit despre cum 8 din 10 români își fac bagajele să vină de sărbători acasă din diaspora. Sărbătorile sunt despre familie, nu?

În cele din urmă, ea a vorbit despre noua aplicație de la Instagram, Threads. Kissomana a explicat cum este un app care seamănă la algoritm ca TikTok, în sensul în care îți arată tot felul de postări de la oameni pe care nu îi știi. Din păcate, pentru că încă nu este reglementată, românii vorbesc și povestesc absolut orice, lucru care a șocat-o.

„Oamenii nu mai au niciun filtru, nu mai gândesc ce scriu. Sunt multe mesaje care îndeamnă la sinucidere și violență, atât fizică, cât și verbală. Rata de sinucidere la tineri a crescut cu 40%. Aveți grijă de copiii voștri, iar dacă au Instagram, să-i căutați pe Threads”, a fost mesajul ei.

E important de ascultat tot ceea ce a avut de zis Corina, așa că te invităm să dai play la podcast-ul de mai jos.

Dăm cozonaci

Corina, Ciprian și Cătălin au anunțat că au un nou concurs pentru ascultători, iar acesta se va desfășura între 18 și 22 decembrie, și ca premii se vor da cozonaci de la Boromir. 

„Sunt tradiții de Crăciun care au intrat în aluatul din care suntem plămădiți. Precum cozonacul, invitat nelipsit la masa românilor. Dar sunt și ritualurile acelea păstrate cu sfințenie numai în familia ta… și asta face sărbătoarea Crăciunului specială: Kiss FM și Boromir vor să afle obiceiul acela unic care face Crăciunul Perfect în familia ta. De 29 de ani, Boromir are toate ingredientele bucuriei de a fi împreună: cozonaci cremoși, preparați prin dospire lentă cu maia”, a anunțat Ciprian.  

Pentru a câștiga un coș de cozonaci Boromir din Colecția de Crăciun, ascultătorilor li s-a cerut să vină WhatsApp-ul (0722 20 60 20) Kiss FM cu cel mai cremos și fin mesaj sau completare funny:  La mine în familie, Crăciunul nu-i Crăciun fără cozonac și...

Mesajul câștigător a venit de la Viorica care a spus cum în fiecare an, de sărbători, îi vin cele două fete acasă, plus nepoțica de 6 ani, iar cu toții gătesc pentru trei familii, dar și pentru prieteni.

DesKiss Dimineața - 19 decembrie 2023

DesKiss Dimineața, 01:17:34

DesKiss Dimineața - 12 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:49

DesKiss Dimineața - 11 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:01:11

DesKiss Dimineața - invitată JO - 10 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:12:40

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.