Cool Stuff

Interviu cu Viveca Sten, autoare suedeză de bestsellere polițiste: „Un cititor a încercat să împuște o cioară de la mare distanță pentru a dovedi că am greșit”

credit foto: Niclas Vestefjell

Viveca Sten și-a făcut debutul ca autoare în 2008 cu romanul polițist „Still Waters”, prima carte din seria „The Sandhamn Murders”. Aceasta a devenit un succes peste noapte, iar cele zece cărți despre inspectorul Thomas Andreasson și avocata Nora Linde, împreună cu seria de succes a lui Sten, „The Åre Murders”, s-au vândut în peste 7 milioane de exemplare în întreaga lume și sunt și astăzi în fruntea topurilor internaționale de bestselleruri. 


De asemenea, romanele au stat la baza unui serial TV de mare succes, a cărui acțiune se petrece în Sandhamn. Se estimează că 90 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit pe ecranele televizoarelor lor aventurile lui Nora și Thomas.

„Ascunsă în zăpadă”, primul volum al seriei bestseller „Crimele din Åre”, a apărut tradus și în română la editura Crime Scene Press


Felicitări pentru noul dumneavoastră serial, „The Åre Murders” (serialul va avea premiera pe Viaplay în toamna acestui an). Care a fost sursa de inspirație pentru povestea „Ascunsă în zăpadă”?

Când a apărut pandemia, mă aflam în Åre, la schi, și am rămas blocați acolo, deoarece au fost emise restricții de călătorie. Contextul peisajului frumos în contrast cu pandemia a stârnit ceva și, apoi, într-o dimineață, în timp ce așteptam să se deschidă telescaunul, am avut o viziune cu un cadavru pe unul dintre scaune. Iar restul este istorie! 

Știm că primul roman al seriei va avea o adaptare cinematografică realizată de Viaplay. Ne puteți spune mai multe despre acest lucru? 

Este un serial TV și sunt producător executiv al serialului! De asemenea, am un rol minim de tehnician criminalist care cercetează o parte a unui corp găsit pe gheață.

Primul dvs. roman polițist a fost publicat în 2008, iar de atunci ați publicat câte o carte nouă în fiecare an, spre încântarea cititorilor dvs. Ne puteți spune care este secretul, cum de sunteți atât de productivă în scris?

Când sunt în plin proces de scriere sunt foarte strictă și disciplinată, după ce am lucrat ani de zile cu respectarea termenelor limită. Cred că acesta este modul în care reușesc să livrez an de an.

Când și cum ați început să scrieți? V-ați dorit dintotdeauna să fiți scriitoare?

Am scris câteva cărți de non-ficțiune, dar nu mă gândisem să scriu ficțiune. Apoi, într-o zi, eu și fiica mea ne plimbam pe malul Sandhamnului și am avut o viziune cu un cadavru într-o plasă de pescuit pe plajă. M-am gândit: „Hmm, mă întreb cum a ajuns cadavrul acela acolo” și atunci am scris prima carte despre Sandhamn. 


Povestea din „Ascunsă în zăpadă” se petrece în Åre. Cum v-a inspirat acel loc în scriere și viața reală? 

Îmi împart timpul între Åre iarna, Sandhamn vara și Stockholm între timp. Åre-ul despre care citești, cu hoteluri, restaurante și munți, este exact cum este în viața reală. S-ar putea să fi modificat puțin, doar ca să se potrivească mai bine cu povestea. Este ceva legat de iarnă, de zăpadă, de frig și de peisajele absolut superbe din Åre, care a făcut imposibil să nu folosesc acest loc ca decor pentru un roman polițist. Contrastul dintre peisajul pitoresc și crimele oribile a fost foarte logic.

Cum ați dezvoltat personajele principale ale cărții? Noua protagonistă, Hanna Ahlander. Cine este ea și cum ați descrie-o?

Hanna este o persoană oarecum tulburată care este pasionată să ajute femeile vulnerabile. Ea însăși a fost victima unei agresiuni pe când avea 20 de ani, ceea ce a determinat-o să aleagă o carieră în poliție. Este condusă emoțional și uneori se luptă să își mențină distanța, dar, în același timp, este un polițist priceput, cu instincte ascuțite. Relația ei complicată cu părinții, în special cu mama ei, o face să se apropie de Daniel, care încă suferă din cauza faptului că tatăl său l-a abandonat când era tânăr.

Care a fost cea mai dificilă parte a procesului de scriere pentru acest roman?

Păstrarea secretului! Nimeni nu știa că lucrez la acest roman, nici măcar soțul meu. Când le-am arătat editorului meu suedez și agentului meu, am văzut câteva fețe foarte surprinse uitându-se la mine! 

Cât timp vă ia, de obicei, să scrieți un roman?

Este un proces destul de complex, dar timpul de „stai jos și scrie" este de obicei în jur de 3 luni. Iar înainte de asta, există o mulțime de cercetări și planificare, iar după ce prima versiune a fost trimisă, începe procesul de editare. De obicei, a șasea sau a șaptea versiune este cea care ajunge la tipar.

Care sunt provocările legate de menținerea interesului cititorilor pentru o serie pe parcursul mai multor cărți?

Cred că cel mai important lucru este să continui să dezvolți personajele de-a lungul timpului și să le oferi cititorilor șansa de a se conecta și de a le cunoaște și mai bine cu fiecare carte. Și, bineînțeles, să fii creativ cu intriga și să o faci interesantă este un element cheie pentru a avea o serie de succes. Dar în primul rând - cititorii trebuie să placă personajele.

Care este opinia dumneavoastră despre evoluția acestui gen literar în ultimii ani?

Îmi place să văd autori noi care intră în genul thriller și autori mai experimentați care încearcă noi tipuri de scrieri polițiste. Cred că partea cu adevărat amuzantă este să văd atât de multe femei care își lansează cărțile. Ca să nu mai vorbim de toate adaptările de seriale TV, care sunt cu adevărat interesante! 

Ce sfat ai pentru tinerii autori care încep să scrie?

Citiți mult și scrieți mult! Și continuați. Știu că a-ți face vocea să iasă la iveală poate părea descurajant și uneori intimidant, dar merită atât de mult atunci când este o pasiune pe care o ai. 

Care este cea mai memorabilă reacție pe care ați primit-o de la un cititor?

Un cititor a încercat să împuște o cioară de la mare distanță pentru a dovedi că am greșit când am folosit muniție de calibru 22 în cea de-a doua carte a mea, când o persoană a fost împușcată la bordul unei bărci. A fost destul de înfricoșător.

La ce ne putem aștepta de la următoarele cărți din seria The Åre Murders?

În „Hidden in Shadows” (Ascunsă în umbre) îi cunoaștem și mai bine pe Hanna și Daniel când, în timpul vacanței de iarnă, un cadavru bătut crunt este găsit lângă șosea, în afara orașului Åre. De asemenea, facem cunoștință cu o tânără care crește într-un cult creștin într-un sat din adâncul munților suedezi. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.