Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 15 ianuarie - Kiss FM numărul I, Eminescu și Blue Monday

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Ziua de luni a început în forță, cu multă poezie și good vibes.

Pe 15 ianuarie 1850 s-a născut Mihai Eminescu în satul botoșănean Ipotești. Părinții săi au fost Gheorghe Eminovici și Raluca Jurașcu. Cei doi soți au avut 11 copii, iar Mihai Eminescu a fost al șaptelea.

Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost declarată, în 2011, Ziua Culturii Naționale. Sărbătoarea este un omagiu adus nu doar marelui poet, ci și tuturor personalităților emblematice ale neamului românesc.

Pe lângă faptul că s-a vorbit mult despre poet, cât și lucruri mai puțin știute despre el, ascultătorii au recitat și ei poezii, după cum poți asculta și tu în podcast-ul de mai jos.




Semnificațiile zilei

Iată ce se mai serbează la data de azi:

  • Ziua Înghețatei de Căpșuni
  • Ziua Wikipedia 
  • Blue Monday (sau „Lunea cea tristă”, este numele oferit zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, fiind considerată cea mai deprimantă zi a anului. Se spune că această zi este considerată cea mai tristă zi a anului. Conceptul a fost dezvoltat de către psihologul Cliff Arnall, care mai apoi s-a îndepărtat de el; de altfel, nu este unul acceptat din punct de vedere științific, nu este recunoscut clinic și nu există dovezi științifice care să susțină ideea că există o zi specifică care poate fi considerată „cea mai deprimantă” a anului).
  • Ziua Sucului proaspăt stors (combate Blue Monday)
  • Ziua Pălăriei (există o pălărie pentru fiecare ocazie - exprimă-ți personalitatea și adaugă o notă de fler oricărei ținute!)
  • (SUA) Ziua profesorului de școală elementară (supereroii care inspiră mințile tinere să învețe, să crească și să-și împlinească visele)
  • Ziua Covrigilor 

Ce s-a mai întâmplat de-a lungul anilor la această dată:

  • 1622 - S-a născut Molière (Jean–Baptiste Poquelin), dramaturg şi actor francez; (d.17.02.1673)
  • 1716 - S-a născut Philip Livingston, politician american, autor al Declaraţiei de Independenţa a Statelor Unite (d. 1778)
  • 1834 - S-a deschis, pe lângă Societatea Filarmonică din Bucureşti, „Şcoala de muzică vocală, de declamaţie şi de literatură”, ce avea menirea de a pregăti actori calificaţi. Directorul şcolii era Ion Heliade Rădulescu
  • 1870 - Ministrul de Externe adresează marilor puteri europene o notă prin care solicita recunoaşterea oficială a denumirii de România
  • 1894 - S-a născut în satul Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Targu Jiu, sublocotenentul – erou Ecaterina Teodoroiu, cazuta pentru patrie la 22 august 1917, in luptele de la Marașești din timul primului razboi mondial
  • 1913 - A fost inaugurată prima linie telefonică dintre Berlin și New York
  • 1929 - S-a născut Martin Luther King, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cu-noscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare.A fost asasinat la 4 aprilie 1968
  • 1943 - Una dintre cele mai mari clădiri de birouri din lume, Pentagonul, construit de Leslie R. Groves, a fost inaugurat în Arlington, Virginia
  • 2018 - Înceta din viaţă cântăreaţa irlandeză Dolores O’Riordan (la 46 de ani), solistă a trupei The Cranberries (n. 1971); Dolores O’Riordan a murit înecată în cadă pe fondul consumului excesiv de alcool, potrivit unui raport al legiştilor citat de BBC


Zile de naștere:

  • 1981: Se năștea cântărețul american Armando Perez, al cărui nume de scenă este Pitbull
  • 1988: Se năștea muzicianul american Sonny John Moore, alias Skrillex, laureat Grammy

Ai cuvântul

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „U”. Răzvan din Constanța a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 10 din 10 întrebări. Așadar, el a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogat cu 100 de euro. 

Pensiuni și turiști

Kissomanii au comentat o știre care a devenit virală, unde proprietarul unei pensiuni de la noi a fost extrem de furios pe turiști.

„Nesimțirea la Români nu are limite, îi setezi căldură la 23 °C și el vine cu aeroterma de acasă și face 29°C, cum se face că orice turist străin mă roagă să las temperatura la 21°C că este prea cald, chiar nu înțeleg, suntem un popor friguros sau am rămas cu sechele de pe timpul lui Ceaușescu?”, a notat proprietarul în social media, potrivit știrii.

Ție cum ți se pare această situație?

KISS FM, radioul numărul I

Mare bucurie mare ce a fost în direct, după ce au fost făcute publice rezultatele Studiului de Audiență Radio  - Kiss FM este, din nou, cel mai ascultat radio din România.

Mulțumim pentru că ne ascultați zi de zi și sunteți alături de noi, fără voi nu am fi reușit!

Plictiseala și pietricelele

O altă știre care a ajuns în matinal are legătură cu un șofer de TIR plictisit. E foarte important să aveți grijă la volan!

„Un șofer de camion român de 49 de ani este judecat de Tribunalul Regional din Augsburg de tentativă de omor, după ce a aruncat cu pietre din cabina camionului său către alte vehicule aflate în apropiere pe autostrăzile germane, conform Știri din Diaspora.

Conform procuraturii, individul ar fi vizat să lovească parbrizele mașinilor pentru a provoca accidente. A rezultat că, în mai multe incidente, geamurile au fost avariate sau sparte, iar trei femei și un bărbat au fost răniți în urma acțiunilor sale”, apare notat pe adevarul.ro.

DesKiss Dimineața - 15 ianuarie 2024

DesKiss Dimineața, 01:19:11

DesKiss Dimineața - 29 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:14:09

DesKiss Dimineața - invitată Ioana Chereji (UNTOLD) - 26 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:13:22

DesKiss Dimineața - invitați Vola - 25 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:16:19

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.