Kiss Time Out

Ionuț Stancovici, bărbatul datorită căruia oamenii cu dizabilități din România pot schia

Și nu doar atât.

Ionuț Stancovici (40 de ani) s-a născut în Satu Mare. Până la vârsta de 22 de ani a fost cioban la oi, la ferma tatălui său, iar apoi a lucrat în domeniul bancar, la propria lui firmă, unde a fost consultant financiar. 

„De la oi am ajuns departe”, glumește el, nu fără a sublinia că are trei facultăți terminate (Drept, Contabilitate și Sport), iar în prezent face un master în sport, dar vrea și un doctorat în domeniu.

El este și antrenorul lotului României la caiac slalom și extrem, dar și fondatorul Asociației Caiac SMile.

„Am fondat Caiac SMile în 2018, pentru a promova sportul de performanță caiac slalom și extrem. Mi-am dorit să împrietesc oamenii cu apa, să iubească apa și să se joace în apă. Caiacul a fost dragoste la prima vedere pentru mine. Am fost în Austria, unde am învățat ce înseamnă caiac slalom și extrem, am revenit în țară, iar apoi am câștigat ani la rând toate competițiile din țară. E o obsesie de-alea mele.”, mărturisește el.


Cum a început totul

Inițial, Ionuț lucra cu copii sănătoși, dar lucrurile s-au schimbat atunci când a văzut un video cu o persoană din State care făcea caiac și vorbea extrem de frumos de acest sport.

„Spunea că e singurul loc unde el se simte normal. Nu avea picioare, era băgat în caiac și nu i se vedeau picioarele. Atunci m-am încăpățânat și am pus primul om în caiac, și de acolo a început toată distracția”, explică el. 

Sportivul nu a avut contact cu persoane cu dizabilități până atunci, dar bucuria pe care a văzut-o la acel om din State i-a dat convingerea că poate să facă ceva asemănător și pentru cei cu dizabilități din România.

A vorbit cu trei doctori și toți i-au zis că e foarte greu să facă ceea ce-și propune, deoarece e foarte greu să lucrezi cu astfel de oameni. Nu s-a descurajat, ci a mers mai departe și a reușit.

„Când am văzut cum se bucură de libertatea de mișcare în caiac, am zis, gata, asta este pentru ei. Și atunci am pus unul, 100, 1000, 10.000 și tot așa continuăm, cu caiacul”, adaugă el.

Conform statisticilor de la final de septembrie 2023, în România există 909,754 de persoane cu dizabilități, instituționalizare și neinstituționalizate. 

În urmă cu cinci ani, atunci când Ionuț a pornit pe acest drum, el povestește cum i-a fost foarte greu să găsească un singur om. „N-am găsit nici prin asociații, deoarece nu voiau să iasă din case, pentru că nu aveau nimic accesibil.

După ce am ajuns la primul, apoi la al doilea, la al treilea și tot așa, mi-am propus să duc această bucurie la nivel de țară, și să nu existe doar la nivel de Satu Mare, Maramureș sau Cluj. Ăsta mi-a fost obiectivul, să scoatem cât mai multe persoane cu dizabilități din case, să-i aducem afară și să se bucure de sporturile adaptate”, completează el, cu precizarea că acum are o echipă de instructori și monitori de schi, formată din persoane cu dizabilități.


De la sporturile de vară la cele de iarnă

Vara, Ionuț lucra cu copiii din lotul național, dar și cu persoanele cu dizabilități, iar iarna îi învăța pe cei mici să schieze și să se dea pe snowboard. 

„La un moment dat, le-am spus celor care veneau regulat la mine - la iarnă vom schia! „Cum? În România nu se schiază, cum să schiem? Nu avem cu ce”, au zis ei. Așa că am început să studiez cum se poate face asta și să mă documentez.

Am găsit aceste monoschiuri care atunci costau 3500 de euro, bani pe care nu-i aveam la acea vreme, așa că am inventat eu un scaun. Am luat cu scaun cu rotile, i-am scos roțile, am sudat picioare de fier și le-am pus pe lamele de schi. A fost primul scaun adaptat din România, pentru ca persoanele cu dizabilități să schieze. Un scaun inventat de noi”, zice sportivul.

Ionuț a revenit în Austria, unde a urmat un curs pentru a învăța cum să-i ajute pe oamenii cu dizabilități să folosească monoschiurile independent. Le-a arătat celor de acolo ce scaun a inventat, iar austriecii i-au arătat ce scaune au inventat ei, în urmă cu câțiva ani. „Practic, în fiecare țară, povestea a pornit de la niște nebuni care au inventat câte un scaun”, adaugă el.

Încet și singur, când a văzut fericirea și bucuria oamenilor de pe pârtii a hotărât să se extindă dincolo de Maramureș. Are multe experiențe care i-au umplut sufletul de bucurie, dar dorința de a accesibiliza pârtiile de la noi a venit după ce o fetiță de 18 ani, cu dizabilități locomotorii și psihice, venită cu mama ei la schi, a râs cu toată inima după ce a simțit adrenalina alunecării pe zăpadă. 

„Când am ajuns la baza pârtiei, mama ei plângea în hohote. Am întrebat-o ce s-a întâmplat și mi-a spus că nu și-a văzut niciodată fata râzând așa cu poftă. Am zis ok, mi-am adunat băieții, și am stabilit că nu putem ține bucuria asta doar în Maramureș. Așa am dus cinci scaune inventate de noi prin țară, la Vatra Dornei, Cheile Grădiștei, la Feleac, dar cum erau foarte grele, iar monitorii nu se simțeau în siguranță, am ajuns la proiectele astea noi. Datorită lor, am achiziționat scaune care costă 6500 de euro unul, și am lăsat prin toată țara”, mărturisește instructorul.

Harta de mai jos îți arată și zonele unde există pârtii accesibilizate, iar Ionuț povestește cum pe fiecare dintre ele există monitori care au fost instruiți să folosească aceste scaune, cât și salvamontiști. Acestea pot fi folosite în mod gratuit atât de persoanele cu dizabilități locomotorii, cât și psihice.


„Să iasă toți din case”

Anul trecut, Ionuț a dus peste 1000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități pe pârtii (de la cele locomotorii, la Sindrom Down, autism, nevăzători sau dizabilități psihice); 60 dintre ele schiază independent prin toată țară. Anul ăsta numărul a urcat la aproape 2000 de oameni, iar obiectivul sportivului este de a accesibiliza toată țară și de a le facilita posibilitatea de a face sport.

Inițiativa se adresează tuturor doritorilor, indiferent de vârstă. Stancovici precizează cum cel mai mic cursant a avut trei ani, iar cel mai mare, peste 70 de ani. „Am instruit acești monitori pentru ca oamenii să iasă din case și să schieze. Sper ca în următorii ani, cei aproape un milion de oameni cu dizabilități din România să învețe să schieze”, subliniază el.

Sportivul mărturisește că oamenii cu nevoi speciale nu se întâlnesc foarte des cu adrenalina, deoarece sunt protejați în general, iar atunci când ei sunt pe pârtie sau în caiac, trăiesc senzații fantastice, care-i bucură nespus.

„Cei care folosesc scaunele trase de noi își deschid brațele și au senzația că zboară.”


Ionuț vorbește și despre cum nu se aștepta să ajungă atât de departe. „Am vrut doar să-i pun în caiac și am ajuns să schimb legi pentru ei”, adaugă el, nu fără a preciza că accesul pe pârtii, legal, de la schi și snowboard, a devenit schi, snowboard și scaun adaptat.

Fondatorul Caiac Smile crede că lucrurile nu se mișcă chiar atât de încet la noi în țară, mai ales că mereu a găsit oameni, inclusiv autorități, gata să-l ajute și să se implice în inițiativa lui. „O să schimbăm fața țării într-un mod minunat, în următorii ani”, susține el.

Motivația lui? Când vede rezultatele muncii sale, cât de multe persoane cu nevoi speciale scoate din casă, dar și bucuria pe care ei o simt. „Sunt atât de bucuros și apreciez prietenia acestor oameni. M-au învățat să fiu mai fericit, să mă apreciez mai mult, dar să apreciez și ziua de azi. Cea mai mare satisfacție pentru mine este prietenia și fericirea lor”, spune el.

În ceea ce privește modul în care societatea se poate implica, la rândul ei, în includerea persoanelor cu dizabilități, Ionuț zice: „Putem să ne implicăm mai mult în viața lor, să le arătăm că sunt importanți și viața lor contează, să le oferim prietenia noastră și să le arătăm că prietenia lor e importantă pentru noi, deoarece avem zi de zi ce să învățăm de la ei. Așa putem să-i implicăm în societate, să simtă că și ei contează și să vadă că sunt importanți și să iasă din casă.”

Ce urmează? Ionuț are multe proiecte, dar un lucru e sigur. „Vreau să accesibilizez toate plajele din țară la vară. Să poată merge toți să se bucure de apa mării”, încheie el.

PS: În fiecare sâmbătă cei de la Caiac SMile vor fi prezenți pe pârtiile WinterKiss pentru a oferi (gratuit) posibilitatea persoanelor cu dizabilități de a schia. Acest lucru a fost făcut posibil cu susținerea Aqua Carpatica. 


Apropo de asta, iată cu cine te vei întâlni weekend-ul ăsta la munte:

  • 02 martie - Poiana Brașov - DJ Antenna. Host: Ana Moga
  • 03 martie - Păltiniș - Arena Platoș - Bikini Race. Host: Cristi Neacșu 

Un proiect susținut de Aqua Carpatica.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.