Razi cu Rusu si Andrei

Dr. Marius Geantă răspunde la întrebările noastre despre coronavirus. Află părerea unui specialist!

Dr. Marius Geantă a răspuns la întrebările ascultătorilor Kiss FM cu privire la pandemia de coronavirus!

În această perioadă cu siguranță ai auzit o mulțime de teorii despre coronavirus și despre încercările cercetătorilor de a obține un vacccin care să oprească pandemia de COVID-19. Pentru noi, este foarte important să ne informăm corect publicul în ceea ce privește situația actuală, așa că astăzi, în cadrul matinalului „Râzi cu Rusu și Andrei”, am intrat în direct cu Dr. Marius Geantă, presedintele Centrului pentru Inovație în Medicină.  Doctorul Marius Geantă a răspuns la o parte din întrebările ascultătorilor Kiss FM, așa că dacă vrei să afli mai multe detalii despre situația actuală generată de epidemia de coronavirus, poți asculta interviul audio în playerul de mai sus.

De ce e important să nu ieșim din casă?

Să dăm un exemplu: înainte de restricții, o persoană normală mergea la școală, la job, folosea transportul în comun, ieșea la terasă, se întâlnea cu prietenii, etc. Dacă persoana aceea era infectată cu coronavirus, în următoarele 30 de zile, în ritmul normal al vieții, pe modele matematice, ea ar fi infectat alte 406 persoane.

În cele 30 de zile, fiecare din cele 406 persoane ar fi transmis mai departe virusul. Dacă noi stăm în casă și ne reducem activitatea la 75%, în 30 de zile, mai transmitem virusul către cel mult 3 persoane.

Atât de mare este diferența pe care o face „distanțarea socială”. E foarte important atunci când stăm acasă să rupem lanțul transmiterii virusului, care este extrem de contagios.

Cum se răspândește exact coronavirusul?

În primul rând, virusul se transmite de la o persoana la alta prin picăturile pe care le emitem atunci când strănutăm, tușim sau când vorbim. De aceea, atunci când ieșim din casă este recomandat să păstrăm o distanță de aproximativ 2 m între noi și alte persoane, considerându-se că acele particule nu trec mai departe de cei 2 metri.

Virusul se transmite și prin strângerea de mână, în situația în care, persoana infectată a dus înainte mâna la gură, atunci când a tușit sau a strănutat.

Dacă tușim, mai bine tușim în cot, iar pe mâini trebuie să ne spălăm neapărat câte 20 de secunde cu apă caldă și săpun.

Produsele din magazine trebuie dezinfectate?

Singura situație în care cumpărăturile pot fi contaminate este cea în care o persoană infectată cu COVID-19 tușește sau strănută peste ambalajele produselor, iar noi venim repede și punem mâna pe alimentul respectiv și îl punem în coș. Totuși, virusul nu rezistă foarte mult timp pe alimente, dar trebuie să fim prudenți.

Cum a luat naștere de fapt acest coronavirus?

Virusul a fost prima dată la liliac, apoi a fost transmis la pangolin. Însă informația genetică în organismul pangolinului s-a modificat și a făcut posibilă transmiterea virusului către om. Acesta este lanțul. Nu este nicio conspirație la mijloc. Există studii de analiză genetică profundă care arată clar cum a evoluat acest virus.

Există o soluție dacă am lua toți virusul, imunizând populația?

La un moment dat imunizarea pasivă se va întâmpla. Însă ar fi indicat să nu se întâmple acest lucru în următoarele 2 luni pentru toată lumea. Noi încă suntem la început cu acest virus, nu știm ce se întâmplă cu el. În Italia am văzut decese la cei peste 80 de ani, dar în România am văzut deja decese la cei peste 40 de ani.

Care sunt exact simptomele unei persoane infectate cu COVID-19?

Febră peste 38 de grade, durere de cap și tuse seacă, în principiu. Și senzația de oboseală.

Dacă iei virusul și te vindeci, te poți infecta din nou?

Am văzut că sunt câteva cazuri, dar este vorba despre două situații: fie este vorba de o reinfectare, fie este posibil ca virusul să persiste în anumite organe și să reapară. Este o situație întâlnită și în cazul altor tipuri de virusuri, cum ar fi cele hepatitice, de tip C și B.

O persoană vindecată de coronavirus poate să dea mai departe virusul?

Răspunsul este nu! Însă trebuie să stea acasă încă 14 zile, după externarea din spital, pentru că teoretic poate exista un risc.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.