Cool Stuff

O premieră în industria de fashion sau de ce coperta Vogue UK a făcut înconjurul planetei

Fashion-ul mondial s-a hotărât să pășească cu grație în 2022 și să atingă subiecte controversate, ba chiar să încerce să schimbe lucruri.

Publicația Vogue Marea Britanie a publicat, pentru prima dată în istoria ei, pe copertă, un grup de nouă femei de culoare, pentru a celebra ascensiunea modelelor africane: Nyagua Ruea, Adut Akech, Anok Yai, Majesty Amare, Amar Akway, Janet Jumbo, Maty Fall, Abény Nhial și Akon Changkou.


După 32 de ani, fotografia vine în opoziție cu imaginea realizată de Peter Lindbergh, intitulată „Supers”, care a stat pe coperta Vogue în 1990 și a introdus lumii întregi noțiunea de supermodel. 


Noua copertă vine ca o provocare pentru industria albă și tradițională a modei, care, așa cum notează The Guardian, de la moartea lui George Floyd, a fost presată să se schimbe și să devină mult mai diversificată. Ce-i drept, impactul acestor transformări s-a simțit și în concret, iar un raport al diversității pe podiumuri spune că 43% dintre modelele care au participat la show-urile de toamnă/iarnă în 2021 au fost femei de culoare.


„Știu că sunt foarte multe fetițe de culoare care se vor uita la această copertă și vor simți ceva. Sper să vă simțiți văzute, auzite și fericite, așa cum s-a întâmplat și pentru mine”, a notat Nyagua Ruea, una dintre modelele apărute în Vogue UK.


Coperta a fost realizată de fotograful Rafael Pavarotti care a numit-o: „o celebrare a femeilor, a matriarhatului și a frumuseții femeilor de culoare.”



Deși cu intenții bune și impact pozitiv, fotografia nu a fost lipsită de critici și controverse, iar mulți fani au notat în online că imaginea este „prost luminată” și pare să întunece modelele, care au tonuri variate ale pielii, până în punctul în care sunt de nerecunoscut și arată ca niște „manechine.” Tu ce părere ai despre asta?

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.