Cool Stuff

„Archive 81”, serialul horror de pe Netflix care te va ține cu sufletul la gură

Un nou serial Netflix a atras atenția internetului.

Dacă te-ai plictisit de drame și comedii romantice, îți propunem o poveste care te va ține cu sufletul la gură și care-ți va da fiori: „Archive 81.” 

Cel mai nou serial de pe Netflix, notat cu 7.5 pe IMDB, te poartă într-o lume fascinantă, plină de mistere și situații care-ți vor pune imaginația la încercare.

Seria de 8 episoade (fanii deja așteaptă un sezon nou) prezintă o dublă narațiune, din punctul de vedere a două personaje centrale. Prima oară îl avem pe Dan Turner (Mamoudou Athie), un tânăr taciturn care lucrează în cadrul unui muzeu (Museum of the Moving Image), unde repară și restaurează casete vechi. 

El este recrutat de un om de afaceri dubios, Virgil Davenport (Martin Donovan), despre care nu știm foarte multe, pentru a restaura niște casete care au fost distruse într-un incendiu. Practic, odată cu aceste casete intră în cadru și a doua poveste a serialului, cea spusă de Melody Pendras (Dina Shihabi) în 1994. 

La acea vreme, Melody s-a mutat în clădirea Visser din New York, pentru a înregistra și a afla mai multe despre oamenii care locuiesc aici. Fascinația ei cu această clădire este dată și de istoria ei - a fost construită în locul unei foste case, care a ars în 1920. 


Istoria s-a repetat și-n 1994, când Visser a ars din nou, iar 13 oameni au fost declarați dispăruți. Până la acest moment, Melody, în încercarea de a se împrieteni cu locatarii, a fost ajutată de Jess (Ariana Neal), o adolescentă care s-a născut în clădire și care ne dă de înțeles că știe mult mai multe decât arată.

Ne întoarcem în prezent, la povestea lui Dan. El a acceptat propunerea lui Virgil, mai ales că urma să fie plătit cu 100.000 de dolari pentru munca depusă. Care e șmecheria, te întrebi?

Dan trebuie să restaureze casetele dintr-o locație izolată, aflată într-o pădure, unde nu are internet și nici semnal pe telefon (doar dacă se duce în vârful unui deal) și unde stă singur. Cineva urmează să-i aducă o dată pe săptămână cumpărăturile și are acces la un serviciu de sănătate psihică, în caz de nevoie.

Așa cum aflăm încă de la început, Dan a fost internat într-un spital, din cauza problemelor sale de sănătate mintală, când era mai tânăr. 


Cam ăsta este decorul în care lucrurile încep să o ia razna. Dan are un singur prieten, Mark, cu care reușește să vorbească la telefon (telefonul fix din casă pare să fie ascultat), atunci când găsește semnal, și pe care-l roagă să investigheze nume ale persoanelor pe care Melody le pomenește în video-urile sale.

Trebuie să menționăm că Dan are și o istorie personală șocantă, unde mare parte din familia lui a murit în casă, în urma unui încendiu, de unde și căderea lui nervoasă. 

Acum, întrebarea care se pune este - își imaginează Dan lucruri sau ele chiar se întâmplă?


Așa cum spun criticii, „Archive 81” atrage deoarece creează o tensiune fantastică între ceea ce vedem, ceea ce credem că vedem și ceea ce trebuie să credem. Acțiunea se desfășoară lent, pe un fundal sonor care accelerează bătăile inimii, de unde nu lipsesc cadrele care te sperie brusc sau personajele ciudate.

Cel mai bine este să vizionezi acest serial în timp, fără să faci binging, astfel încât să ai timp să te gândești la cele văzute și să le lași să se așeze în tine, poate așa vei găsi mai ușor explicații pentru tot ceea ce se întâmplă cu Melody și Dan.


Nu vă dăm spoilere, dar finalul a născut multe dezbateri în online, așa că abia așteptăm să aflăm și părerea voastră.

Bine de știut:

Seria este bazată pe un podcast care-i poartă numele. Aflat la cel de-al treilea sezon, podcast-ul a pornit cu ideea de a prezenta povești horror, într-o formă audio inedită, cu ajutorul vocilor și a sunetelor folosite de creatorii săi, Dan Powell și Marc Sollinger.

Proiectul a devenit rapid adorat de fanii genului, datorită modului unic de a-și livra conținutul și mai ales, datorită capacității sale de a reda o experiență din afara acestei lumi.

Sollinger a fost producător la radio, dar înainte de asta, cât timp era la facultate, el a produs o serie SF de 10 episoade, cu vocea lui Powell. Cei doi au devenit rapid prieteni, datorită iubirii lor pentru fenomenele inexplicabile și nerezolvate. 

Când Powell a obținut un job într-o librărie de efecte speciale, Sollinger a venit cu ideea de a face o serie bazată pe experiența lui de a asculta tot felul de înregistrări ciudate și neconvenționale. Așa a luat naștere podcast-ul „Archive 81”, în august 2015. 

HIT instant, mai ales că povestea lor nu avea narator, iar ascultătorii erau nevoiți să pună întâmplările cap la cap prin vocile personajelor. În 2017 și 2018 au apărut și următoarele două sezoane, la fel de iubite de public, iar asta ne aduce acum, când Netflix a lansat un serial inspirat din povestea construită de Dan și Marc.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.