Cool Stuff

Ce spun vedetele din România despre războiul din Ucraina - Smiley, Olimpia Melinte, Tudor Chirilă și alții

„Important e să fim împreună. Și să RĂMÂNEM așa!”

Războiul din Ucraina n-are cum să lase indiferent pe nimeni. Ce se întâmplă acolo a șocat, speriat și traumatizat o lume întreagă. În același timp a și unit-o într-un mod în care era greu de crezut că s-ar putea întâmpla înainte de acest război. 

Astfel, în zilele astea e greu să vorbești despre altceva. Artiști din toată lumea au condamnat invazia rusească și acțiunile lui Putin. Printre acești se numără și multe vedete din România. Iată mesajele lor, unele dintre ele oferite în exclusivitate pentru KissFm.ro, altele preluate de pe paginile lor de social media.  

Olimpia Melinte, în exclusivitate pentru KissFm.ro


„Solidaritate, curaj, alianțe, durere, refugiați, aceste cuvinte rulează în permanență în mintea noastră în această perioadă. Parcă nu știm unde să ne mai ascundem de valul de informații care vine minut de minut peste noi. Dar cred că este important să avem grijă de unde ne luăm informațiile. Nu tot ceea ce citim este real, așa că uneori ar trebui să verificăm din mai multe surse știrile pe care le citim. Și cât putem, fiecare, să-i ajutăm pe cei în dificultate. Orice mesaj, donație cât de mică este importantă! Doar împreună putem fi puternici.”

Eugenia Nicolae, în exclusivitate pentru KissFm.ro


„Superioritatea unui om sau a unui popor constă în bunătatea sa. Oricât de multe arme vor vrea să preia această superioritate, nu vor reuși dacă rămânem aproape unii față de alții. Mă îngrozește această tragedie prin care trec oamenii nevinovați. În aceeași măsură mă sperie faptul că aș putea da peste niște oameni care îmi întorc spatele pentru că cei care conduc țara mea sunt avizi de putere și bani. Această perioadă este un îndemn spre empatie pentru noi toți; să ne rugăm pentru cei încercați greu de acest război, să ajutăm cu tot ce putem, să donăm și să le fim aproape măcar cu un gând bun.” 

Mario Joy, în exclusivitate pentru KissFm.ro


„Mă uit cu tristețe și îngrijorare la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Mă simt apropiat de ei, mai ales că am vizitat țara în repetate rânduri și am avut o mulțime de concerte acolo. Sunt oameni extraordinari și gândurile mele bune se îndreaptă către ei. Sper să își găsească puterea necesară pentru a depăși aceste momente negre. Este atât de trist că din cauza unor jocuri politice ajung să sufere oamenii de rând..și mă refer la ucraineni dar și la ruși. Văd la știri cum o mulțime de ruși condamnă public acest război, chiar cu prețul libertății... Personal, am donat pentru refugiații din Ucraina și încurajez oamenii să se implice cu orice pot ei. Orice ajutor, cât de mic, contează în aceste momente. Tragedia asta ne-a unit și a scos la iveală binele din noi, solidaritatea și empatia. Sper să ajungem la pace cât mai curând!”  

Smiley, într-o postare de pe Facebook 


„Mă întreb, de câteva zile: Oare ce o fi în inima unei mame care-și poate privi pentru ultima oară copilul, când știe că pleacă pe front? Oare ce simte o soție care va fi alături de bărbatul ei doar până la graniță? Oare cum văd copiii lumea când ridică capul după umărul tatălui care-i strânge în brațe, poate pentru ultima oară? Știu. Sunt întrebări grele. Dar, din păcate, fac parte din realitatea la care suntem martori de câteva zile. O realitate la care nu am găsit încă explicație. Acesta e un război pe care nimeni nu vrea să-l ducă, pentru că tinerii care luptă în el vor să-și trăiască viața ca să dăruiască flori, nu să le primească la mormânt. Și mă întreb încă ceva. Până când armele vor mai ține locul diplomației? Până când oamenii vor avea de suferit pentru orgoliile personale ale celor puțini? Până când vor avea bani pentru arme și vor minți că nu au pentru oameni? Nicio armată din lume nu poate cuceri speranța și nicio bombă nu poate descuraja binele.”

Tudor Chirilă, într-o postare de pe Facebook 


„Sceleratul amenință cu un război nuclear. Ce se întâmplă acum cu Putin este demn de Macbeth, piesa lui Shakespeare. Acolo Macbeth spune la un moment dat: "I am in blood steepp’d in so far, that, should I wade no more, returning were as tedious as go o’er." Traducerea românească (nu am la îndemână cine a tradus, fapt pentru care îmi cer scuze) sună așa: „Am înnotat atât de mult prin sânge încât e mai ușor de mers 'nainte decât de dat 'napoi. " Când am căutat pe net să dau credit traducerii am găsit textul de mai jos, scris de mine în 2014 la doborârea avionului MH-17 de o rachetă a rebelilor pro ruși și am constatat că am simțit nevoia să folosesc același citat. Cinismul acestui om a fost mereu o palmă în obrazul lumii. Iar vinovăția comună a liderilor occidentali de a nu-l fi demascat și expus la timp, cu fermitate, ne-a adus acum, aici. Reacția la unison a lumii ar fi trebuit să apară mai devreme.

Horia Brenciu, într-o postare pe Facebook 


De câteva zile mă uit neputincios la pagina de fb si nu știu ce aș putea scrie… Să fiu vesel, ca de obicei, ar fi o cale de urmat, dar in fiecare zi declarațiile mamelor si ale copiilor refugiați din Ucraina îmi umplu ochii de lacrimi. Sa fiu un pseudo războinic si sa scriu lucruri care mimează revoluția, ar fi deplasat comparativ cu orice bărbat ucrainean care da piept cu rachetele lui putin. Nici varianta patetica nu-mi surâde… Nu-mi stă in caracter. Bunicul meu, Nicolae Encică a fost sef de gara in Cernauți, iar mama mea s-a născut tot in Cernauți. Gândul ca pământul de acolo ar putea sa fie cotropit de tancuri sovietice mă termină, dar lacrimile mele nu-i ajuta deloc pe cei din jurul meu. Vorbele mele, muzica mea, însă, da! După 2 ani de pandemie, războiul asta e tot ce ne lipsea. Cu toate astea, trebuie sa le ducem pe toate, împreuna, cum zicea si Eminescu: “De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război” Cand scria bucuroși, cred ca poetul voia sa spună ca împreună să fim plini de înțelegere, de dragoste, de generozitate… Așa-mi place să cred. Sunt in drum spre Bacău. Avem concert in seara asta si cred că oamenii care au cumpărat bilete se gândesc la întâlnirea de azi ca la una aducătoare de zâmbet si speranță. Tuturor care se gândesc sau acționează pentru binele vecinilor noștri, respect. Fiecare pas sufletesc contează. Unii aducem mâncare, alții dam un sms, alții un gând bun. Important e sa fim împreuna. Și să RĂMÂNEM așa! Slava Ukraina! Slava Cernauti! Slava România!

Randi, în exclusivitate pentru KissFm.ro


„Sunt întristat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și încerc să fac tot ce pot ca să ajut și eu. Postez despre asta, astfel încât să-mi fac urmăritorii din social media să conștientizeze drama oamenilor de peste graniță și nevoia de solidaritate. Personal, am donat câteva pachete cu haine deja și voi dona și alimente și sânge. În cuvinte nu pot spune ceea ce simt în mine când încerc să mă pun acolo, în locul celor pentru care a mai rămas o singură dorință: supraviețuirea! Mândria și obsesiile unui om fac planeta să sângereze, însă în același timp, oamenii dau dovadă de umanitate și se unesc în aceeași voce pentru a eradica însăși ideea de război, un nonsens pentru orice suflet! Sper să avem parte de pace cât mai curând și sper ca poporul ucrainean să își găsească puterea de a depăși aceste momente negre!’

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.