Cool Stuff

Tot ce trebuie să știi despre Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei

Ea ar fi ținta numărul doi a rușilor, după soțul ei, Volodimir Zelenski.

Olena Zelenska are 44 de ani, s-a născut în 1978 în Kryvyi Rih, cel mai mare oraș din Ucraina centrală și al șaptelea ca mărime din întreaga țară. 

L-a cunoscut pe viitorul ei soț, Volodimir Zelenski, în timpul ce studia arhitectura la Universitatea din Kryvyi Rih, în 1995. După 8 ani, cei doi s-au căsătorit, iar în 2004 li s-a născut primul copil, o fetiță pe care au botezat-o Oleksandra. În 2013, li s-a născut cel de-al doilea copil, un băiețel, botezat Kyrylo.  


În 2019, Zelenski a devenit președintele Ucrainei, chiar dacă Zelenska s-a opus intrării în politică a soțului său

Într-o înregistrare de pe 28 februarie, după 4 zile de când rușii au început invazia Ucrainei, Zelenski a declarat că soția sa ar fi ținta numărul 2 a Moscovei, el fiind ținta numărul 1.


Chiar dacă Statele Unite i-au oferit lui Zelenski și familiei sale posibilitate de a fi evacuați în siguranță din zona de război, președintele Ucrainei a refuzat și a spunând că nu are o familie de trădători, plus celbra frază: „Am nevoie de muniție, nu de un taxi”.

În momentul de față, întreaga sa familie se află în Ucraina, iar cei doi copii au acum 17 și 9 ani

Chiar dacă a studiat arhitectura, Zelenska a ajuns scenaristă pentru studioul de producție Kvartal 95, fondat de soțul ei în 2003, și ar fi contribuit și la serialul „Servitorul poporului”, care l-a făcut celebru pe Zelenski și l-a propulsat în fruntea țării. 


De asemenea, Zelenska este și foarte implicată în cauze caritabile și menite să facă mai bune viețile copiilor.

De exemplu, ea promovează un program de educare în ceea ce privește nutriția adecvată pentru copii sau împotriva violenței domestice. Tot ea este cea care a depuse eforturi pentru ca Ucraina să adere la Parteneriatul Biarritz în 2019, care este parte din inițiativa internațională a G7 pentru egalitatea de gen. Zelenska a introdus și un pachet legislativ pentru îmbunătățirea mâncării din școlile din Ucraina în 2021. 

Zelenska a apărut pe coperta Vogue Ucraina în decembrie 2020.  


Soția președintelui Zelenski mai este renumită și pentru faptul că la toate evenimentele internaționale a ales să poarte ținute făcute de designeri ucraineni pentru a promova branduri naționale și antreprenori din țara natală. 

În iunie 2020, Olena Zelenska a fost internată în spital după ce a făcut COVID, dar s-a dovedit doar o formă ușoară și nu a necesitat intubarea. După 2 săptămâni ea a fost externată și tratată la domiciliu pentru pneumonie bilaterală. 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.