Cool Stuff

Un microsatelit realizat de o echipă de liceeni români va fi lansat de SpaceX pe orbita Pământului

Satelitul proiectat de echipa de liceeni români are mărimea unui cub Rubik.

Foto: Twitter / Alba Orbital

Avem tineri foarte talentați, iar știrea asta confirmă încă o dată acest lucru. Încă de pe băncile liceului, un grup de tineri din România a proiectat un satelit ce va ajunge în spațiu. 

ROM-2 (Romania Orbital Mission) este un satelit de doar 250 de grame, este poreclit „Vrabia Spaţială” și e primul de acest fel construit în România.

Echipa care l-a dezvoltat este formată din nouă elevi cu vârsta între 15 şi 18 ani. Ei vor călători la Glasgow pentru a integra micuţul satelit la facilităţile Alba Orbital, companie care este lider mondial în privinţa construcţiei şi intermedierii lansărilor de microsateliţi. 

„Vrabia Spațială” va fi lansată pe orbita Pământului cu ajutorul unei rachete SpaceX în prima jumătate a anului 2023, conform site-ului albaorbital.com.

RomSpace este o iniţiativă a elevilor de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, pentru lansarea pe orbită a microsatelitului ROM-2, primul cubesat românesc, în cadrul misiunii „Alba Cluster 7”.

Ce este și cum arată Vrabia Spațială? 

ROM-2 aka Vrabia Spațială este un microsatelit ce măsoară 5x5x5cm şi cântăreşte 250g, adică e mai mic decât un cub Rubik. Costurile pentru astfel de sateliți sunt foarte reduse și în viitor aceștia vor duce la o democratizare a spaţiului cosmic, deoarece din ce în ce mai multe companii vor putea să-și lanseze proprii sateliți pentru cercetări spaţiale.

„Vrabia Spaţială” este un radiosatelit și conține şi o cameră de 2 megapixeli pentru fotografierea din spaţiu a Pământului. 


Foto: Twitter / Alba Orbital

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.