Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 6 iunie - ziua Suediei, Barbie în România și problema abandonului școlar

De luni până vineri, între 7:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Kissomanii au spus „bună dimineața” în cor și au povestit cum s-au bucurat de ziua liberă de luni din propriile paturi, în timp ce au citit despre cum foarte mulți români au fost plecați în vacanță la bulgari sau „la concert la Beyonce.” 

6 iunie nu este o zi lipsită de semnificații, așa că Ciprian ne-a vorbit despre cum serbăm atât Ziua Suediei, cât și Ziua Filmelor Vizionate în Aer Liber.

Apropo de asta, în weekend, la Roaba de Cultură din Herăstrău, ești invitat la distracție și să „descoperi tradițiile și obiceiurile suedeze”.

Mai mult, kissomanii au adus în discuție și impactul suedezilor în muzică, de la Roxette și Abba și până la Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023.

Melodia care trezește nostalgia

Și cum tot vorbeam de muzică, cei trei și-au ales preferințele muzicale de azi, după cum urmează:

Oprisan: Roxette - „Dangerous”


Corina: Dr. Alban - „Sing Hallelujah”


Dinu: Lykke Li - „I Follow Rivers”


Câștigător a fost Cătălin.

Au urmat mesaje frumoase de la români stabiliți în Suedia, dar și o informație de la Ciprian - pe 6 iunie 1882 a fost dat primul brevet pentru un fier de călcat electric.

Concurs Telekom

Kissomanii i-au rugat pe oameni să le spună ce înseamnă pentru ei să „trăiască nelimitat.” Au fost încurajați să trimită mesaje, fără să-și pună limite la imaginație, pentru șansa de a câștiga Samsung A14 de la Telekom.

Ai cuvântul!

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „O”. Sorina din Craiova a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la toate cele 10 întrebări, iar kissomanii au premiat-o premiat cu 100 de euro.

Kissopedia

Oprișan ne-a dus pe 6 iunie 1987, atunci când muncitorii bucureșteni au dus la capăt o mare realizare  - Pasajul de la Unirii. La acea vreme s-a transmis că a fost gata în doar 30 de zile, dar realitatea este că s-au muncit șase luni la el.

A trecut printr-un prim proces de renovare pe 29 iunie 2009, urmat de altul în 2022, în urma căruia i s-a micșorat înălțimea (lucru care a dus la multe accidente), iar acum, așa cum zice Cătălin, „a intrat în Cartea Recordurilor drept singurul pasaj din lume străjuit de mașini de poliție la fiecare capăt.”

Întreaga poveste în podcast-ul de mai jos.

N’aduce anu’... ce aduce Băcanu!

Corina a pornit discuția de azi de la Kate Winslet, actriță recunoscută la nivel mondial pentru talentul ei, dar și pentru pentru rolul din „Titanic”, cel care i-a adus faima. La vremea fimărilor, Kate avea 20 de ani și a fost aspru hărțuită de presă pentru kilogramele în plus.

Într-un interviu acordat recent, Winslet a declarat că dacă la acea vreme ar fi avut mintea din prezent, ar fi ținut altfel piept celor auzite și le-ar fi spus tuturor să o lase în pace.

De aici, kissomana a pornit o discuție pe tema obezității și a celor care spun că „obezitatea a devenit noua normalitate” atunci când văd brand-uri de haine care promovează modele XL sau XXL.

„Niciun brand nu vrea să promoveze obezitatea, ci hainele pe care le are și pentru persoanele XXL”, a spus Corina. Concluzia ar fi ca fiecare să-și „vadă de farfuria” lui și să nu mai judecăm oamenii fără să-i cunoaștem.

Întreaga discuție o găsești în podcastul de mai jos.

Barbie în România


Kissomanii au discutat și despre cum filmul „Barbie” se lansează la nivel global pe 21 iulie și ajunge și în cinematografele din România. Ei au adus în vedere o știre care spune așa: „filmul a necesitat atât de multă vopsea roz în timpul realizării scenografiei, încât a distrus aprovizionarea la nivel global a unei întregi companii.

Lauren Proud, vicepreşedinte de marketing global la Rosco, compania de vopsea folosită de echipa de producţie a confirmat că filmul „a folosit atât de multă vopsea cât am avut noi”, dar a clarificat cum producţia Barbie a coincis cu probleme mai ample ale lanţului global de aprovizionare în timpul Covid-19, precum şi cu vremea extremă din Texas la începutul anului 2021, care a afectat materialele necesare realizării vopselei.”

Campania Bursa de Merit Mai Mult

Kiss FM este complet implicat într-o problemă reală de la noi din țară, abandonul școlar. În România, 79% dintre copii spun că fac naveta la liceu, iar 4 din 10 copii nu participă la nicio activitate. 

Sprijinul financiar lunar din cadrul programului „Vreau în clasa a IX-a” acoperă total sau parțial costurile aferente frecventarii liceului, inclusiv costul navetei. 

Poți fi parte din acest bine, dacă te alături campaniei Kiss. Tot ce trebuie să faci este să donezi 2 euro/lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU.

Kissomanii au povestit și cazul unei fetițe pe nume Beatrice Maria, elevă în clasa a VIII-a la școala Giubega din Dolj. Copila are o medie de 9.80 pe ultimul an, iar venitul familiei sale este de 1070 lei pe lună (bursa de merit și alocațiile de la stat).

Maria locuiește cu părinții și cei doi frați mai mici, dar mama nu are loc de muncă, iar tatăl prestează munci necalificate în construcții pentru care primește venituri ocazionale.

Singura siguranță a familiei vine din alocațiile celor trei copii și bursele de merit a doi dintre ei. Maria vrea să devină medic, dar pentru a ajunge acolo trebuie să fie admisă la un liceu bun din Craiova, oraș aflat la 50 de kilometri de comuna unde locuiește.

DesKiss Dimineața 6 iunie 2023

DesKiss Dimineața, 01:16:43

DesKiss Dimineața - 24 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:09:54

DesKiss Dimineața - invitat Selly - 23 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:19:13

DesKissDimineața - invitat Dr. Holhoș - 22 aprilie 2024

DesKiss Dimineața, 01:13:30

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.