Ziua de marți a fost una plină la matinal, cu multe premii interesante și informații inedite.
Așa cum bine a zis Ciprian, „spargem toate ghinioanele azi” și chiar așa s-a și întâmplat.
Hai să descoperim împreună despre ce e vorba, cu primul popas la semnificațiile zilei! Apropo, azi e Ziua Mondială a Radioului, așa că la mulți ani!
Semnificațiile zilei
- Ziua Mondială a RADIOULUI (13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului, proclamată în 2011 de către toate statele membre ale UNESCO și adoptată în 2012 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca Zi Internațională a ONU, în vederea promovării pluralismului și a diversității media – „radioul este un mediu puternic pentru a sărbători umanitatea în toată diversitatea ei, o platformă pentru discursul democratic”. Radioul a fost definit de anumiți sociologi ca fiind „prima rețea socială din istorie”)
- Ziua …Disperării (Sărbătorită pe 13 februarie în fiecare an, a fost creată de personajul TV Barney Stinson, ca o zi în care cei singuri încearcă cu disperare să facă rost de o întâlnire de Ziua Îndrăgostiților)
- Ziua Culturii Extraterestre (Este sărbătorită în a doua zi de marți a lunii februarie și are loc pe 13 februarie în 2024. Ziua există pentru a „sărbători și onora toți vizitatorii extratereștri din trecut, prezent și viitor, îndorința de a îmbunătăți relațiile dintre toți cetățenii cosmosului, cunoscuți și necunoscuți”)
- Ziua „ia-ți un nume diferit” (Primești numele pe care ți-l dau părinții tăi și ajungi să te identifici cu el sau să îl detești. De fapt, îți poți schimba numele legal dacă vrei, dar, azi, dacă nu vrei să mergi atât de departe, poți să o faci doar pentru distracție, de exemplu pe toate conturile tale de socializare sau în casă și astfel, pe 13, nu vei răspunde la alt nume decât cel ales de tine pentru ziua respectivă)
- Ziua Internațională a Prezervativelor (Este sărbătorită pe 13 februarie în fiecare an, cu o zi înainte de Ziua Îndrăgostiților. Ziua își propune să le amintească oamenilor că prezervativele sunt una dintre cele mai bune modalități de a se proteja nu numai de sarcinile nedorite, ci și de bolile cu transmitere sexuală)
- Ziua Internațională a Iubirii de Sine (Denumită și Ziua Internațională a Naturalului, este sărbătorită pentru a dilua accentul pus pe conformitatea cu așteptările societății. Este o zi care ne reamintește tuturor că ar trebui să ne iubim așa cum suntem, fiecare în felul său unic. Deci, în această zi, iubește-te și toastează pentru cea mai importantă și frumoasă persoană din viața ta – chiar tu!)
- Ziua Sărutului - „kiss day” (Este sărbătorită cu o zi înainte de Ziua Îndrăgostiților, pe 13 februarie, în fiecare an. Face parte din sărbătorile Săptămânii Îndrăgostiților. Există multe tipuri de săruturi și este cel mai simplu mod de a-ți comunica dragostea pentru cineva)
Ce s-a întâmplat de-a lungul anilor pe 13 februarie:
- 1633 - Galileo Galilei a ajuns la Roma pentru procesul său în fața Inchiziției
- 1785 - Crișan, unul din conducatorii răscoalei țărănești din Transilvania s-a sinucis. El s-a spânzurat cu nojițele de la opinci în timpul detenției în închisoare. Horia și Closca au fost omorâți prin tragere pe roată la 28 februarie 1785
- 1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pravaz (1791-1853) a inventat seringa
- 1867 - A fost interpretat, în premiera la Viena, „Valsul Dunărea albastră” al compozitorului austriac Johann Strauss jr.
- 1880 - Inventatorul american Thomas Alva Edison a descoperit efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică
- 1895 - A fost brevetat aparatul de filmat, de proiectie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28.12.1895, la Paris
- 1903 - S-a născut Georges Simenon, scriitor belgian de romane poliţiste de mare succes, creatorul celebrului personaj comisarul Maigret; (d. 1989)
- 1917 - A fost arestată pentru spionaj în Franța celebra dansatoare olandeză Mata Hari
- 1968 - S-a născut Mihai Leu, primul campion mondial la box din istoria sportului românesc
- 1988 - S-au deschis Jocurile olimpice de iarnă de la Calgary, Alberta, Canada. Pentru prima dată Jocurile Olimpice s-au desfășurat pe parcursul a şaisprezece zile – şi trei weekenduri
Aniversări și evenimente muzicale
- 1972 - Grupul de muzica rock Led Zeppelin a fost forţat să anuleze un concert în Singapore. Oficialii singaporezi nu au lăsat celebrul grupul pop sa coboare din avion, sub pretextul că au părul prea lung
- 1974 - S-a născut Robbie Williams, cântăreț şi compozitor englez, nominalizat la premiile Grammy, şi câştigător al premiilor BRIT. Şi-a început cariera ca membru al trupei Take That în 1990. În 1995, a părăsit formaţia, după ce vânduse 25 de milioane de copii, pentru a- şi începe cariera solo. A vândut peste 55 de miloane de albume şi 17 milioane de single-uri. Williams a intrat în Cartea Recordurilor datorită faptului că în doar o zi a vândut mai mult de 1.6 milioane de bilete pentru turneul său mondial din 2006. În 2004, a fost introdus în UK Music Hall of Fame, fiind votat Cel mai bun artist al anilor ’90.
Taylor Swift și România
Corina Băcanu a ținut să ne vorbească despre un subiect foarte interesant: „Biden - Trump și Taylor Swift.” Practic, având în vedere că în SUA sunt alegeri anul ăsta, dar și în România, actualul președinte al Statelor Unite și fostul președinte SUA candidează din nou, iar artista are un cuvânt de spus.
De fapt, cuvântul ei poate avea un impact și asupra românilor. Kissomana a pornit teoria de la discuțiile de pe Marele Internet, unde mulți utilizatori s-au întrebat „cine e Taylor Swift” și „de ce se vorbește despre ea?”
Ea a explicat cum este vorba despre o artistă pop celebră, unde oamenii stau la cozi să intre la show-urile sale și care are puterea de a influența geopolitica, dar și economia unei țări (locurile unde ea ajunge să cânte ajung să-și mărească prețurile și primesc o infuzie de capital).
„La un concert de-ale ei, fanii au tropăit atât de tare, încât au mișcat plăcile tectonice”, a mai precizat moderatoarea. Ok, în condițiile astea, zice Corina, Biden și Trump „se ceartă” pe ea, în ideea de - pe cine va alege cântăreața și cum va influența asta soarta lumii?
Băcanu a precizat că 2024 este și anul în care generația Z votează, generația care o adoră pe vedetă și care poate fi influențată de ea.
„Având în vedere ce se întâmplă la granița noastră și având în vedere că SUA sunt un partener important NATO, este crucial să ne intereseze ce va zice Taylor despre candidați și pe cine va alege. Suntem parteneri cu SUA în NATO și viitorul președinte al Americii va influența viața românilor”, a mai spus Corina, nu fără a sublinia cum Swift „are puterea să influențeze soarta României.”
De la acest debate, kissomanii au fost curioși să afle și de la ascultătorii noștri - ce personalitate din România ar putea influența soarta țării?
„Mihai Bendeac” și „Dani Mocanu” au fost câteva dintre răspunsuri, dar pe toate le poți asculta în podcast-ul de mai jos. Apropo, tu ce părere ai pe acest subiect?
Ai cuvântul
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „R”. Andra din Târgoviște a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 10 din 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 100 de euro.
Concurs eMag Genius
„Tu la cine te gândești prima oară când auzi cuvântul „economii”? Nu vrem nume de bănci, nici cereri de mărire de salariu. Vrem un nume de persoană. În luna iubirii, fă-i cadou acelei persoane – Genius de la eMAG! Pentru că Genius fix asta face. Economie. Acum poți să adaugi gratuit „plus 1” în abonamentul tău Genius Family. Și vă bucurați împreună de oferte exclusive și livrare gratuită. Tu cu cine ai împărți Genius de la eMAG? Spune-ne într-un mesaj pe WhatsApp cu cine ai împărții Genius Family si la ce ați folosi banii economisiți împreună. Dacă n-ai deja abonament Genius, poți câștiga unul, în care să mai adaugi pe cineva. În plus, primiți amândoi vouchere de cumpărături pe eMag”, a citit Ciprian.
Vitaminele le-au cerut ascultătorilor să le trimită pe Whatsapp cu cine ar împărți eMag Genius Family și de ce. Cel mai mișto mesaj câștigă vouchere eMag de 400 de lei pentru cel care a dat mesajul și voucher eMag de 300 de lei pentru cel care a fost numit în mesaj.
În această dimineață, mesajul câștigător a fost trimis de Robi: „Pentru soția mea Adela - e atât de zgârcită, încât a pus murături fără legume înăuntru. Cică ei îi place doar zeama de la murături, minte, în vizite mânca murături până i-au ieșit bubițe la gură.”
Poza virală și profa de istorie
Oprișan a povestit un eveniment foarte simpatic, pe care l-a postat și la el pe Facebook. Vinerea trecută, în cadrul meciului dintre Oțelul Galați și Craiova (1-0), un puști de 12-13 ani a fost fotografiat cu o coală de hârtie în mână pe care scria: „Doamna de istorie m-a învoit”, alături de o inimioară.
Cătălin a avut trei felicitări de făcut - către copil că a ajuns pe stadion, într-o țară în care cei mici nu prea mai fac sport, către doamna de istorie pentru că l-a lăsat și către profa de română pentru că l-a învățat să pună corect cratimele.
Apoi, cei trei kissomani au intrat în direct cu Adina Guțu, profesoara de istorie a lui Edi, așa cum îl cheamă pe copil. Ea a povestit cum s-au întâmplat lucrurile și cum cel mic i-a cerut voie să plece cu 10 minute înainte de terminarea orei, astfel încât să poată ajunge la meci.
„Am apreciat sinceritatea lui și am încredere în el”, a spus Adina. Ea l-a lăsat, nu fără a-l ruga să-și noteze pe o foaie mesajul devenit viral, astfel încât să aibă dovadă că a fost unde a zis că merge.
Deși s-a gândit pentru o secundă că e posibil să-l pozeze cineva la meci, pentru că și Adina este prezentă în mediul online, gândul i-a fugit rapid, dar iată cum n-a fost departe de adevăr. Întreaga poveste în podcast-ul de mai jos.
Câștigătorii Kiss4Love
Kissomanii au anunțat câștigătorii concursului Kiss4Love, cel care semnalează campania Kiss FM de Ziua Îndrăgostiților. Este deja al patrulea an când oferim un astfel de premiu, așa că event-ul a devenit tradiție. Anul ăsta, Maria și Adrian din Arad au reușit să câștige o croazieră pe Mediterană, un premiu în valoare de 4000 de euro, unde au totul inclus, de la zboruri și transferuri, la mese, cât și cazare în cabină dublă cu balcon.
Cătălin, Ciprian și Corina au sunat-o pe Maria care a fost extrem de entuziasmată de veste și, după cum a zis, „plângea și râdea” în același timp, deoarece și-a dorit foarte tare să câștige. Ea și Adrian sunt împreună de 19 ani și au două fete mari, una de 17 ani și una de 15 ani.
Maria a introdus 92 de coduri în cadrul concursului și a spus că a anunțat pe toată lumea că s-a înscris, motiv pentru care a ascultat radio non-stop, atât pe telefon, cât și pe laptop. A fost un moment tare emoționant, așa că te invităm să te bucuri de el în podcast-ul de mai jos. Ea și Adrian vor ajunge mâine la Capitală, unde vor fi invitați speciali în cadrul matinalului!
Unde călătorim în timp?
Pornind de la o știre care susține cum cercetătorii au descoperit dovezi reale ale călătoriei în timp, Ciprian a vrut să știe atât de la colegii lui, cât și de la ascultători, dacă ar putea face asta, unde s-ar duce, în trecut sau viitor?
Oprișan a spus că ar vrea pe la 1880-1885, pe terasă la Gambrinus, în vremea lui Caragiale și Eminescu, Corina a mărturisit că ar merge cu doi, trei ani înainte ca Mark Zuckerberg aka „Marcel de la Facebook” să facă rețeaua socială, idee pe care și el a furat-o de la colegii săi, iar apoi, de toți banii, l-ar pune pe Justin Timberlake să-i cânte „Seniorita”, iar Ciprian a zis că ar călători cu doi-trei ani în viitor, să vadă dacă „i-au crescut veniturile.”
Tu unde ai merge?
PS: Nu uita, mâine, 14 februarie, la Kiss FM va fi o zi cu totul specială! Elena Gheorghe va cânta despre iubire la matinal, iar restul zilei va fi plină de muzică de dragoste, dar și de declarații, unde cele mai frumoase vor fi premiate cu bijuterii, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.