Cool Stuff

Premiile Oscar 2022 - Will Smith a fost desemnat cel mai bun actor, iar „Dune” a câștigat cele mai multe trofee

A 94-a ediție a Premiilor Oscar și-a desemnat câștigătorii.

Gala Premiilor Oscar 2022 a avut loc în această dimineață, la Dolby Theatre, în Hollywood, California, iar gazdele spectacolului au fost actriţele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes.

Cea de-a 94-a ediție a galei a debutat cu Beyonce care a cântat piesa „Be Alive”, aflată pe coloana sonoră a filmului „King Richard”. 


Gala Premiilor Oscar 2022 este, cu siguranță, un moment deosebit și unul dintre cele mai urmărite evenimente ale anului. De asemenea, a fost și prima dată în ultimii doi ani în care gala de pe covorul roșu avut loc în format fizic. 

Iată și cum arată lista câștigătorilor Premiilor Oscar 2022:

Cel mai bun film: „CODA”  


Este pentru prima dată în istoria Premiilor Oscar când un film cu actori cu deficit de auz câștigă la categoria „Cel mai bun film”.  Filmul poate fi văzut pe platforma Apple TV+. 

Cea mai bună actriţă: Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)  


Jessica Chastain a ținut un discurs în care a mulțumit regizorului, dar a menționat și că „milioane de civili din lume sunt victimele violenței”, făcând aici referire la discriminarea cu care se confruntă comunitatea LGBTQ+, filmul „The Eyes of Tammy Faye” fiind despre acest subiect, printre altele. 

Cel mai bun actor: Will Smith (King Richard)  


„Richard Williams a fost un apărător al familiei sale. În acest moment al vieţii mele, sunt copleşit de ceea ce trebuie să fiu. Prin acest film, am putut să le protejez pe actriţele care au jucat alături de mine. Sunt chemat să iubesc oamenii şi să îi protejez. Ştiu că, pentru a face ce facem noi, trebui să accepţi că oamenii nu te vor respecta, trebuie să te prefaci că e ok. Vreau să mulţumesc familiei Williams. Vreau să îmi cer scuze Academiei. Aceste este un moment frumos, nu plâng că am câştigat un premiu, ci pentru că am atins oameni”, a spus Will Smith, în lacrimi.  

Cel mai bun regizor: Jane Campion  


Era de aștepta ca Jane Campion să ia acest premiu, ba mai mult, „The Power of the Dog” era dat drept câștigător sigur și la categoria Cel mai bun film.  

Cel mai bun cântec: Billie Eilish - „No Time to Die”  


Ultimul James Bond cu Daniel Craig în rolul agentului 007 i-a adus lui Billie Eilish premiul Oscar la vârsta de doar 20 de ani.

Cel mai bun documentar: Summer of Soul


Cel mai bun scenariu adaptat: Sian Heder (CODA)  

Filmul CODA spune povestea adolescentei Ruby care are ambii părinți surzi. Ea este singurul ascultător din familie și, când descoperă că are talent pentru cântat, este pusă în fața unei decizii dificile. Trebuie să hotărască dacă va continua să fie responsabilă de familia ei sau să înceapă să studieze pentru a-și croi un viitor în lumea muzicii.

Ce nu știu mulți este că filmul american este o adaptar după filmul în limba franceză „The Belier Family” (2014), care are același subiect, doar că acțiunea se petrece la o fermă, nu într-o familie de pescari. 

Cel mai bun scenariu original: Kenneth Branagh (Belfast)  


„E o onoare enormă pentru familia mea. E un tribut incredibil pentru un oraş incredibil. Nu îi vom uita niciodată pe cei care au pierit în oraşul Belfast”, a spus Kenneth Branagh în discursul său de acceptare a Premiului Oscar.     

Cel mai bun film internaţional: „Drive my car” (Japonia)  


Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur pentru rolul din „CODA”  

„Vreau să mulţumesc tuturor teatrelor pentru persoane cu deficit de auz, unde am putut să joc. Sian Heder, tu eşti podul nostru între lumea celor care nu aud şi celor care aud. Tata a fost cel mai bun vorbit de limbajul semnelor, dar a rămas paralizat de la gât în jos. Tată, îţi mulţumesc. Acest premiu e pentru comunitatea persoanelor cu deficit de auz”, a transmis actorul Troy Kotsur.    

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ariana DeBose („Weste Side Story”)


Cel mai bun film de animaţie: „Encanto”  


Cea mai bună regie de imagine: Greig Fraser, „Dune”

„Dune” a fost filmul care a reușit să ia cele mai multe trofee la această ediție, 6 la număr, chiar dacă nu neapărat pe cele mai importante. 

Cea mai bună editare: Joe Walker, „Dune”

Cel mai bun sunet: Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett, „Dune”

Cea mai bună regie de platou: Patrice Vermette, „Dune”

Cea mai bună coloană sonoră: Hans Zimmer, „Dune”

Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”


Cel mai bun machiaj: Justin Raleigh, Stephanie Ingram, Linda Dowds, „The Eyes of Tammy Faye"

Cel mai bun scurtmetraj: „The Long Goodbye”
Cel mai bun film animat de scurtmetraj: „The Windshield Wiper”
Cel mai bun film documentar de scurtmetraj: „The Queen of Basketball”

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.