3 zile până la Crăciun, 9 zile până la final de an și uite că am ajuns la ultima ediție DesKiss din 2023.
Dimineața a început cu bucurie pentru concediu, dar și cu promisiunea că Vitamina C va reveni în forță de la 8 ianurie.
Plus de asta, dacă-ți va fi dor de ei, ai oricând la îndemână podcast-urile cu emisiunile înregistrate de-a lungul timpului.
Oricum, Kiss FM nu te lasă singur pe final și început de an, iar diminețile tale vor fi completate de Ana Moga și Alex Ștefănescu! Ei vor avea grijă să te facă să te simți bine, așa că nu ezita să-i asculți!
Semnificațiile zilei
Pe 22 decembrie se întâmplă solstițiul de iarnă, la ora 05:27. Este cea mai scurtă zi a anului 2023, iar timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară din 2024, durata de lumină va începe să crească treptat, până ce va deveni egală cu noaptea. Dacă iarna meteorologică este la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă.
La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute. Conform tradiției populare, la această dată, în ziua solstițiului de iarnă, se înfruntă răul și binele.
Cerurile se deschid, dar la fel se întâmplă și cu străfundurile. În noaptea solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer.
Cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți în tot anul care vine. În ziua solstițiului de iarnă, bine ar fi să ai grijă să ai pe cineva alături, să nu fii singur.
- Ziua Cozonacului cu nuci … și curmale
- Ziua Schimbului de biscuiți
Iată ce s-a mai întâmplă pe 22 decembrie, de-a lungul anilor:
- 22 decembrie 1808 - Ludwig van Beethoven a dirijat concertul la Theater an der Wien, Viena, cu premiera Simfoniei a cincea, Simfoniei a șasea, a Concertul pentru pian nr. 4 (realizat de Beethoven însuși) și a Fanteziei corale (cu Beethoven la pian).
- 22 decembrie 1858 - S-a născut compozitorul italian Giaccomo (Antonio Domenico Michele Secondo Maria) Puccini (opere: „Tosca”, “La Boheme”, „Madame Butterfly”, „Turandot”) - (m.29 noiembrie 1942).
- 22 decembrie 1885 - Fizicianul german Wilhelm Konrad Röntgen a efectuat prima radiografie, cea a mîinii soţiei sale. Savantul german a descoperit razele X pe 8 noiembrie a aceluiaşi an.
- 22 decembrie 1956 - A încetat din viaţă Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion „buzduganul unei generaţii” („Primele iubiri”, „Moartea căprioarei”); (n. 1935).
- 22 decembrie 1967 - S-a născut in Bucuresti fotbalistul și antrenorul român Dan Petrescu.
- 22 decembrie 2014 - A decedat popularul cîntăreț de rock și blues englez Joe Cocker. A fost clasat de revista de specialitate Rolling Stone pe locul 97 între cei mai mari 100 de cântăreți și a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic.
Kissomanii au ascultat mesaje de la ascultători, dar au pus și colindul Kiss FM - All Stars, o melodie absolut superbă care-ți va merge direct la inimă în perioada asta!
Ai cuvântul
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „S”. Adelin din Brașov a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 10 din cele 10 întrebări. Așadar, el a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogat cu 100 de euro.
Cătălin Oprițoiu (director Orchestra Simfonică București) în studio
Un nou an, o nouă experiență al celui mai iubit eveniment al Orchestrei Simfonice București: Concertul Tradițional de Anul Nou!
În această a doua decadă a Concertului Tradițional de Anul Nou, Orchestra Simfonică București, JazzyJo, Ana Maria Roșu, Caitlyn și dirijorul invitat, Omar El Jamali, se reunesc pe scena Sălii Palatului pentru a oferi o nouă și remarcabilă experiență: ediția a XI-a a Concertului Tradițional de Anul Nou, „Classic Pop Vibes”.
Denumirea nu a fost aleasă întâmplător și este menită să sublinieze un eveniment muzical cu totul special, care aduce în prim-plan versatilitatea muzicii. „Classic Pop Vibes” este un amalgam captivant de muzică clasică, influențe pop și soft rock, care reînvie cele mai remarcabile piese clasice într-un mod contemporan și incitant.
Recent denumită „orchestra cameleon”, în urma concertului susținut în cadrul Festivalului George Enescu, Orchestra Simfonică București, va interpreta cu aceeași pasiune și măiestrie cu care v-au obișnuit un program alcătuit din compoziții clasice, pop și soft rock.
Un adevărat muzician rock'n'roll, dirijorul invitat - Omar El Jamali - nu și-a pierdut nimic din energia sa revigorantă pe scenă după ce și-a schimbat chitara și microfonul cu o baghetă de dirijor și o jachetă de dineu.
Omar și-a început pregătirea de cinci ani la Berklee College of Music din Boston în 2010, specializându-se în muzică de film și arta dirijorală. A primit Diplôme Supérieur de Direction d'Orchestre de la École Normale de Musique de Paris, sub conducerea lui Dominique Rouits de la Opéra de Massy.
De asemenea, Omar El Jamali a fost distins cu Diplôme Supérieur de Direction d'Orchestre de la Schola Cantorum de Paris de către Adrian McDonnell (Ordre des Palmes Académiques, GSO, OCI Paris). Pe lângă experiența în concerte de renume mondial, precum seria „The Distant World” FINAL FANTASY la Boston Symphony Hall, Omar este laureat al multor concursuri de dirijat, inclusiv al Competiției Internaționale de dirijat Bucharest Music Institute.
A pus bazele unor proiecte educative în muzică, aducând prospețime și pasiune în arta dirijatului. El este, de asemenea, directorul muzical al Café Symphony.
Ediția „Classic Pop Vibes” promite o seară de eleganță și energie, și folosește muzica clasică pentru a oferi o experiență contemporană și dinamică. Prin fuziunea curajoasă a genurilor muzicale, acest eveniment va captiva atât iubitorii de muzică clasică, cât și pe cei care caută să descopere farmecul acestui gen muzical într-un mod cu totul nou, alături de JazzyJo, Ana Maria Roșu și Caitlyn.
Loredana Groza în studio
Loredana a venit în studio și toată lumea a fost în extaz - s-a lăsat cu emoții și complimente, dar și cu multă distracție. Artista a lansat recent piesa „Roata”, iar Ciprian a mărturisit că are un sunet „cum nu s-a mai auzit.”
Lori s-a bucurat de afirmație și a spus că fix asta și-a dorit, un sunet proaspăt care să pună în valoare cântecul.
„Piesa am scris-o alături de Cristi Pascu și pot spune că a căzut din cer”, subliniază vedeta. Practic, într-o sesiune de creație, cartea de poezii a unui poet tânăr craiovean, Costi Romulus Preda, se afla pe masa din studio, așa că Lori și Cristi au pus cap la cap mai multe versuri din poeziile lui Romulus și așa s-a născut „Roata.”
Nu uita că DesKiss întră în vacanță până pe 8 ianuarie, dar în locul moderatorilor vin Alex Ștefănescu și Ana Moga cu forțe proaspete și multă voie bună!
Crăciun fericit!